Sıcak Havalarda Halsizliğin Çözümü Nedir?

TAKİP ET

Yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte vücut aşırı su kaybına uğramaktadır. Vücudun bu su kaybı giderilmediği takdirde baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, böbrek yetmezliği ve bilinç kaybı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.

Yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte vücut aşırı su kaybına uğramaktadır. Vücudun bu su kaybı giderilmediği takdirde baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, böbrek yetmezliği ve bilinç kaybı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. 

Yazın artan sıcaklıklarla beraber vücut sıcaklığında da artış olur. Bu nedenle yazın su tüketimini fazlalaştırmaya özen gösterilmelidir. Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, "Yaz sıcaklarında karaciğer, böbrek ve kalp gibi vücutta su dengesinin belli seviyede olması gereken hastalar, doktor kontrolünde su tüketimine özen göstermelidir. Sağlıklı kişilerde aşırı su kaybı söz konusu değilse 2-3 litre su tüketmeleri yeterlidir." ifadelerine yer verdi. 

Yaşlılar ve Çocuklarda Su Kaybına Dikkat

Su yaşam için en vazgeçilmez unsurdur. Böbrekler başı çekmek üzere vücudun su dengesini birçok organ sağlar. Vücut, terleme, idrar, dışkı, solunum yoluyla sürekli su kaybına uğrar. Vücudun uğradığı bu su kaybı bol su ve sulu besinler tüketerek karşılanır. Su kaybı, sıcak havalarda yaşlılarda ve çocuklarda daha fazla olur. Dramatik sağlık sorunları ile karşılaşmamak için yaşlılar ve çocuklarda bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. 

Su Kaybının, Vücuttaki Belirtileri

Vücut su kaybına uğradığı zaman susuzluk, halsizlik ve ağız kuruluğu en önemli belirtilerdir. Halsiz düşen kişi, kendisini kötü hissettiği gibi hiçbir şey yapmak istemez. Vücuttaki su kaybı artarak ileri seviyelere ulaşırsa tansiyon düşmesi, kas krampları, nabızda artma, böbrek yetmezliği ve bilinç kaybı gibi önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilir. Aşırı su kaybına uğrayan vücutta, kalp, karaciğer, beyin ve böbrek gibi organlarda bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmaların tedavi edilmesindense tedbir alınarak önlenmesi daha kolaydır. 

Su İçemeyenler, Sulu Meyve Tüketmeli 

Su İçemeyenler ya da içmeyi sevmeyenler, bol sulu meyve tüketmeli, çay, komposto, ayran, evde hazırlanmış limonata tüketmeyi ihmal etmemelidir. Ancak diyabet hastaları ve çocuklarda meyve suları, kalp hastası ve yüksek tansiyonu olanlarda da tuzlu yiyecekler sakıncalıdır. 

su kaybı halsizlik su yaşlı çocuk sulu meyve