SGK'dan Grip Aşılarına Her Yıl Aynı Gün Zorunluluğu

TAKİP ET

Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için doktor reçete ettiği takdirde ödemesini SGK'nın üstlendiği grip aşılarına gün zorunluluğu getirildi.

Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için doktor reçete ettiği takdirde ödemesini SGK'nın üstlendiği grip aşılarına gün zorunluluğu getirildi.  

Medula Sistemine göre doktor tarafından erken reçete edilse dahi grip aşıları bir önceki yılla aynı gün vurdurulacak. Aksi takdirde SGK, aşının parasını ödemeyecek. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Hürriyete yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Grip aşısı, bir önceki sene rastlanan grip virüsünün türlerine göre her sene yenileniyor. Grip aşısı koruyucu etkisini 2-3 hafta sonra gösteriyor. Bu yüzden önerilen yıllık grip aşısının, grip salgınları daha başlamadan eylül-ekim gibi yapılması gerekir. Ancak SGK, grip aşıları için her yıl aynı gün vurulma zorunluluğu getirdi. Aksi takdirde bedelini ödemeyecek. Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT), 'Tüm hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır' ifadesi yıllık bir defa ödenmesi anlamında değil, 365 gün sonra anlamında yorumlandığından dolayı Medula Provizyon Sisteminde işlem, bu yoruma göre yapılıyor. Bu da hastanın bir önceki yıl aşı vurulduğu gün gelmeden sistemin ödeme yapmasına izin vermiyor. Grip aşısında önemli olan hastanın sağlıklıyken vurulması olduğundan bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmelidir."

grip aşısı yaşlı kronik hasta SGK Medula Sistemi