Şeker Hastalığının Davetiyesi Patates Kızartması

TAKİP ET

Pirinç, ekmek, kızarmış patates vb. yiyecekler sofralarımızın baş tacı olsa da bu yiyeyeceklerin yol açtığı rahatsızlıklarla ilgili Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Tayfun Garip, önemli bilgiler paylaştı.

Pirinç, ekmek, kızarmış patates vb. yiyecekler sofralarımızın baş tacı olsa da bu yiyeyeceklerin yol açtığı rahatsızlıklarla ilgili Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Tayfun Garip, önemli bilgiler paylaştı.

Beslenme alışkanlıklarımız ve hareketsiz yaşam tarzı TİP 2 diyabet rahatsızlığının en önemli nedenidir. Pirinç pilavı, beyaz ekmek, patates kızartması vb. yiyecekler, kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselttiğinden dolayı diyabet rahatsızlığına davetiye çıkartmaktadır. Cinsel yaşamada olumsuz etkisi bulunan diyabet rahatsızlığı, erkeklerde sertleşme ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterirken, kadınlarda ise vajinal enfeksiyonlara yol açtığından cinsel isteksizlik şeklinde kendisini gösterir.

En Bilinen Belirtisi İdrara Sık Çıkma

TİP 1 diyabet rahatsızlığı maalesef önlenemeyen bir rahatsızlıktır. Toplum içerisinde çok sık görülen ve şişmanlık ile hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu TİP 2 diyabet rahatsızlığının önüne ise başlangıçta geçilebilir. Diyabet rahatsızlığında en fazla görülen belirtiler ise aşırı su tüketme ile birlikte sık idrara çıkmak, susamak, kilo kaybetmek, tekerrür eden enfeksiyonlar, el ile ayakların uyuşması, cinsel ilişkide sertleşme sorunu, daha ağır vakalarda komaya girmedir. Ancak diyabet rahatsızlığında hastaların %30-50 gibi yüksek bir oranında bu belirtilerin kendini belli etmeyebileceğini unutmamak gerekir. Diyabet hastalığının yol açtığı rahatsızlıklar ise kalp krizi, kalp yetmezliği, damar rahatsızlıkları (vasküler) ve sinir sisteminde hasardır.  

Yiyeceklerin kan şekerini yükseltme hızı değişiklikler gösterebilmektedir. Tıp dilinde bu hız ‘glisemik indeks’ olarak adlandırılır. Glisemik indeksi düşük besinler ise kuru fasulye, kepekli ekmek, bulgur, nohut, mercimek, armut ve elmadır. Glisemik indeksi yüksek besinler ise beyaz ekmek, kavun, üzüm, muz, havuç, pirinç ve patatestir. Kızarmış patates, hamburger vb. fast-food tarzı besinler, hazır ambalaj içerisindeki atıştırmalıklar kan şekerini aniden yükselttiğinden dolayı vücudun normal insülin salınımını bozmaktadır. Gün içerisinde besin alınırken içeriğinde doymuş ve trans yağ barındıran yiyeceklerden, kaçınılması gerektiği gibi tuz ve şeker tüketimi de kesinlikle kısıtlanmalıdır. Ana öğünlerde sebze ve tam tahıl ağırlıklı, ara öğünlerde ise yoğurt, kuruyemiş ve meyve ağırlıklı beslenmeye önem gösterilmelidir.

Şeker rahatsızlığından korunabilmek için beslenme kadar düzenli egzrsiz, ideal kiloyu koruma ve kişisel özelliklere göre sportif faaliyetler yapmak çok önemlidir.  

           

patates kızartması diyabet TİP 2 diyabet fast-food kan şekeri