Şehir Hastanelerinin Faturasını Halk Karşılayacak

TAKİP ET

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Şehir Hastanelerinin birçok açıdan zararı olduğunu belirtti. Bacaksız, "Şehir Hastanelerinin gerçek faturası ise halka ödetilecek." dedi.

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Şehir Hastanelerinin birçok açıdan zararı olduğunu belirtti. Bacaksız, "Şehir Hastanelerinin gerçek faturası ise halka ödetilecek." dedi.

Şehir Hastanelerinin sadece maddi değil çevresel boyuttu da zararının olacağını belirten Zekiye Bacaksız, özel şirketler tarafından yönetilecek şehir hastanelerinin maliyetlerinin yüksek olacağını belirtti. Bacaksız, "Özel şirketlere tahsis edilen Hazine arazisinde, birden çok devlet hastanesinin bir araya gelmesiyle kampüs modeline dayalı Şehir Hastaneleri için devlet, sözleşmelerle belirlenen süreler içerisinde bu yerlere kira ödeyecek. Devletin, kiracı ve hizmet alıcı olacağı bu sistemde, devlet hastanesi özel şirket tarafından yönetilecek. Personel maaşları haricinde şehir hastanelerindeki hizmetlerin önemli bir kısmını özel sektör yürütecek. Laboratuvar hizmetinden ameliyat hizmetine, yatak hizmetinden kantin, otopark işletmesine, hastane dışında taksi durağından kreşe kadar tüm iş ve işlemler özel sektör tarafından üstlenilecek." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığının, şehir hastanelerinin işletmesini üstlenen özel sektöre, doluluk oranının %70'ini sağlama garantisi verdiğini söyleyen ve bu garantinin nasıl verildiğini sorgulayan Bacaksız, "Şehir Hastaneleri'nin işletmesini üstlenen özel sektöre, doluluk oranının %70'ini sağlama garantisi veriliyor. Ülkemizdeki bütün hastanelerin doluluk ortalaması %69.6 iken, şehir hastanelerinde %70 doluluk oranı garantisi nasıl verilmiştir? Yatak kapasitesinin önemli bir kısmının kullanılamadığı veya yatak doluluk oranının yetersiz kaldığı hastanelerin olduğu unutulmamalıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman doluluk oranının %50'lerde kalması halinde eksik kalan yüzde 20'lik oranın parası vatandaşa herhangi bir hizmet verilmeden işletmeciye ödenecek. Ayrıca %70 doluluk oranının gerçekleşmediği takdirde eksik kalacak oranın hangi hasta ve hastalığın esas alınarak ödeneceği ise merak konusudur. Garanti edilen hasta doluluk oranının sağlanması için vatandaşın fuzuli yere ameliyat edilerek hastaneye yatırılması mı planlanmaktadır?" şeklinde sordu. 

şehir hastaneleri doluluk oranı Sağlık Bakanlığı Genel Sağlık İş