Sedanter Yaşam Tarzı Kanser Gelişimini Tetikliyor

TAKİP ET

Üroloji ve üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Can Öbek, 'Prostat kanserine yakalanan hastalar, egzersiz ve sportif faaliyetlere önem vermelidir.

Üroloji ve üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Can Öbek, “Prostat kanserine yakalanan hastalar, egzersiz ve sportif faaliyetlere önem vermelidir. Hastalığın tedavi edilmesinde egzersizin ve sportif faaliyetlerin ilaç özelliği taşımasa da hastalığın şifasında çok etkili olduğu Kanada Kanser Derneği’nin ve Harvard Tıp Fakültesi (Canadian Cancer Society - Kenfield 2011 & Friedenreich 2016) tarafından yapılan araştırmayla bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ayrıca yine yapılan bu araştırma ile prostat kanserinde rastlanan en sık ölüm sebebinin kalp damar rahatsızlığı olduğu saptanmıştır. Fiziksel aktivite yapılmayan veya düzensiz yapılan sedanter yaşam tarzı ise kanser hücrelerinin gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Haftalık 1,5 saati aşkın orta tempoda yürüyüş yapılması herhangi bir nedenden ötürü oluşabilecek ölüm riskini %46 azaltmaktadır.” dedi.

Prostat Kanserinde Yorgunluğu Azaltmak İçin Egzersiz

Prostat kanserine yakalanan hastaların hafif sportif faaliyetlerde bulunmasının ölüm riskini düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Can Öbek, “Haftalık minimum üç defa yüksek tempoda egzersiz yapılması prostat kanserinde ölüm riskini %61 düşürmektedir. Ancak prostat kanserine yakalanan bütün hastaların ilk aşamada yüksek tempolu egzersiz yapması sağlık açısından tehlike arz edebilir. Bu yüzden bir eğitmen eşliğinde yavaş yavaş bu tempoya ulaşılması daha sağlıklıdır. Egzersiz yapmanın prostat kanserli hastalara faydaları ise kalp sağlığını maksimum düzeye çıkarır, tedavi sürecindeki yan etkileri düşürür, kemik yoğunluğuna önemli destek sağlar, kanserden kaynaklı yorgunluğun azalmasında etkilidir, kan şekerini kontrol altında tutar, kas kütlesinin ve kas gücünün gelişmesine yardımcıdır.” şeklinde konuştu.

Egzersiz süresi ile ilgilide hastaları bilgilendiren Prof. Dr. Öbek, “Haftalık minimum 150 dakika orta-yüksek seviyede fiziksel aktivite yapılması gerektiği gibi hastaya uygun ağırlıklar ile de iki defa direnç egzersizi yapılması gereklidir. Programın en önemli parçası olan direnç egzersizi vücudun yapı içeriğini yani kas kütlesini ve kemik yapısını destekler, yağ oranını düşürür.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

prostat kanseri egzersiz sportif faaliyet