Schengen iptal olabilir

TAKİP ET

Mülteci kriziyle başlayan AB ülkeleri gerginliği  AB 'nin gözde pasaportsuz giriş bölgesi Schengen 'in iptal edilmesine yolaçabilir . Bu konu üzerine yapılan son araştırmada Schengen'in sona erdirilmesi durumunda  önümüzdeki 10 yıllık sürede bunun maliyeti 1,55 trilyon doları bulabilir. 

En çok zararı Almanya ve Fransa görecek

Sputnik/ Alman düşünce kuruluşu Bertelsmann Foundation tarafından yapılan bir araştırmada en kötü senaryo baz alındığında; AB ülkeleri arasında sınırlarda tekrar vizenin gelmesi ithalat fiyatlarını %3 artıracak ve 2016-2025 yılları arasında ticari olarak 1,55 trilyon dolarlık kayba neden olacak. Bertelsmann Foundation, böyle bir senaryodan en fazla zararı Almanya ve Fransa'nın göreceğini ve yüzlerce milyar Euro'luk ticaret kayıpları olacağını belirtti.

Minimum 518 milyar USD kaybedilecek En iyimser  Schengen iptali senaryosunda bile ithalat fiyatlarının %1 yükseleceği ve AB ülkelerinin 518 milyar dolar kaybedeceği öngörüldü. Bertelsmann Foundation Başkanı Aart De Geus, AB ülkeleri arasında sınırların tekrar konması durumunda zaten zayıf olan ülke büyümelerinin iyice baskıya gireceğini söyledi. Araştırmacılar sınırların tekrar konması halinde malların sınırlar arasında nakliyesinin de tüketiciler için olsun şirketler için olsun  hem zaman alacağını  hem de maliyetli olacağını belirttiler. Bu yönde atılacak adımlar AB'nin en büyük tüccarları için de maliyeti artıracak ki buna Çin ve ABD ekonomisi de dahil.  

AB Mülteci krizi mülteci krizi Schengen askıya alınacak Schengen nedir schengen vizesi Suriyeli mülteci krizi