Sağlıklı Bir Ağıza Sahip Olma Yolları

TAKİP ET

İnsan vücudunda en önemli ve dikkat çekici yere sahip olan yer dişlerdir. Bu nedenle, ağzı temiz tutup bakterilerden arındırmak son derece önemlidir. İyi bir ağız sağlığı, dişlerin ve dişeti bakımının bir göstergesidir. Bir zamanlar kaybedilen dişlerin geri kazanılması zordur diş çekimi, implant vb. gibi çok yüksek maliyetlere gelebilir ve asla kendi dişleriniz gibi olamaz. Kötü ağız sağlığıyla ilgili en sık görülen sorunlar diş ve diş eti kanaması, ağız kokusu, sık sık diş ağrısı ve hassasiyet sorunlarıdır. Bu nedenle dişlerimize ve ağız bakımına özen göstermemiz son derece önemlidir.

İyi ve Sağlıklı Bir Ağız Ağzına Sahip Olmak İçin Faydalı ve Etkili İpuçları:

1. Fırçalama:

Dişleri ve tüm ağzı sağlıklı ve iyi tutmanın en yaygın ve etkili yolu diyebiliriz. Doktorların önerisi;  etkili sonuçlar için günde iki kez diş fırçalamak önemlidir. Ayrıca, sık sık bir şeyler atıştırıyorsanız, o zaman günde üç kez fırçalamak için tavsiye edilir. Doğru diş fırçası ve diş macununu kullanmak da çok önemlidir ve günümüzde piyasada oldukça kapsamlı çeşitlerde diş fırçası ve diş macunu bulunmaktadır. Doğru şekilde fırçalamak da önemlidir. Dişlerin dış yüzeyi yanı sıra, iç kısmı da iyice fırçalanmalıdır. Ağız çevresini dairesel hareketlerle fırçalamak, tüm bakterilerin giderilmesinin en iyi yoludur.

2. Diş ipi:

Sağlıklı ağza kavuşmanın bir başka etkili yolu da günlük diş ipi kullanımıdır. Diş ipi diş ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Fırçalamadan farklı olarak, doğru kullanılmadığı takdirde diş eti çizgisine zarar verebileceğinden, diş ipinin doğru bir şekilde kullanılması önemlidir. Dişlerin eğrileri boyunca hafif ve dikkatli bir şekilde hareket ederek diş ipi kullanılması tavsiye edilir.

3. Asitli İçeceklerden Kaçının:

Asitli içecekler dişler için en tehlikeli içecektir. Dişler üzerinde doğrudan bir etkisi vardır, bu da dişin yüzey alanını temizleyen emayeyi gevşetir. Asitli içecekler, dişleri yumuşak ve daha eğilimli yapan zararlı fosforik ve sitrik asit içerir. Asitli içecekler yerine, su kullanın ve iyi tat için limon ve çilek veya nane yaprakları ile karıştırın.

4. Şekerden Kaçının:

Şekerler, şekerlemeler dişlerin düşmanlarıdır. Şeker asidi arttırma eğilimindedir ve bu da ağızdaki bakterileri arttırır. Fazla asit de dişeti yaralarına neden olur. Diş çürümelerinin önüne geçmek için, sadece şeker değil, aynı zamanda kahve, çay ve diğer içecekleri de kesmek önemlidir.

5. Dil Temizleme:

Dil, gün boyunca ağız bakterisinin serbest kalmaması için, dişler gibi her gün temizlenecek kadar önemlidir. Her sabah dil üzerinde beyaz bir kaplama fark ediyor olabilirsiniz. Bu beyazlık yoğunlaştırılmış toksinlerden başka bir şey değildir ve bu toksini her gün ağzınızdan temizlemek gerekir. Genel ağız ve vücut sağlığına fayda sağlamak için dili temizlemek gerekir. Dil temizliği genellikle dil kazıyıcılar kullanılarak yapılır ve günümüzde birçok fırçalanın arkasındaki dil temizleyici bulunur.

6. Düzenli Kontrol:

Dişleri düzenli olarak kontrol ettirmek için, diş hekimini ziyaret etmek önemlidir. Ağız sağlığından emin olmak için diş hekimini 6 ayda bir ziyaret etmeniz önerilir. Bu ziyaret dişlerdeki boşlukların ve plak sorunlarının azalmasını sağlar ve sonuç olarak ağzı gelecekteki herhangi bir sorundan korur. Çocuk, yaşlı ve yetişkinlerin, herhangi bir rahatsızlık veya ağız sağlığı sorununu erken teşhis etmesini sağlamak için, düzenli olarak diş hekimine gitmeleri gerekmektedir.

7. Sigarayı Bırakın:

Sigarayı bırakmak için bir sebep daha. Akciğerlerinizden ve kalbinizden ayrı olarak, sigaralar da dişlerinize ve ağzınıza tehlikeli bir şekilde etki eder. Sigara içmek bakterilerin yayılması ve gelişmesi için mükemmel bir ortam yaratır, bu da diş ve diş eti çizgisini etkiler. Aşırı tütün kullanımı aynı zamanda ağız kanserine de yol açabilir ve bu da daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

8. Ev İlaçları:

Ağzın sağlıklı kalmasına yardımcı olacak çok sayıda ev ilacı vardır. Mesela dişler ve diş etleri üzerine sürülen hardal yağı ve tuzu dişleri kuvvetlendirir. Kaya tuzlu gargara da ağızda mikrop ve bakteriyle savaşmaya yardımcı olur. Dişleri fırçalamak ve beyazlatmak için ise kabartma tozu ve limon suyu karışımı kullanılabilir.

sağlıklı dişlere sahip olmak için hangi besinleri bol bol tüketmeliyiz diş sağlığı için neler yemeliyiz diş sağlığı ve bakımı ağız ve diş sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalı