Sağlık Bakanlığından Kritik Uyarı! On Binlerce Çocuk Yaşamını Yitirebilir

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı, aşı konusunda aileleri uyararak bebeklerine mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığı, aşı konusunda aileleri uyararak bebeklerine mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı. 2016 yılında bebeğine aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 11 bin civarında iken aşı ile ilgili yapılan yoğun tartışmaların ardından bu sayı 23 bin seviyelerine ulaştı. Bu duruma duyarsız kalmayan Sağlık Bakanlığı ise aileleri aşı konusunda bilgilendirecek bir site kurdu. Siteden yapılan ‘Aşının aksatılması halinde çocuk yaş grubu aralığında 14 bini aşkın ölüm vakası görülebilir.’ açıklaması durumun ciddiyetini ortaya koydu.

‘İçeriğinde alüminyum barındıran aşılar, ileride Alzheimer riskini artırıyor. Aşıların içeriğinde domuz ürünleri mevcut.’ tartışmalarının ardından tereddüte düşen 23 bin civarında aile bebeğine aşı yaptırmayı reddetti. Sağlık Bakanlığı ise bu sayının hızla artmasının önüne geçmek için gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. Sağlık Bakanlığının bu hususta attığı en önemli adım ise ‘asi.saglik.gov.tr’ ismindeki internet sitesinin kurularak vatandaşların aşı konusunda bilgilendirilmesi oldu.

14 Bini Aşkın Ölüm Vakası Olabilir

İnsan sağlığı için bağışıklama yöntemi, günümüzün maliyeti düşük ve en etkili yöntemlerinden biridir. Aşılar, aşı olanları korumakla birlikte hastalıkların aşı olmayan bireylere yayılmasının önünde engeldir. Aşılar aksatıldığı takdirde çocuk yaş grubu aralığında aşı ile rahatlıkla önlenebilecek rahatsızlıklardan yıllık 14 bin 296 ölüm vakası gerçekleşebilir.

Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit (çocuk felci), Hepatit-B, Hepatit A, Suçiçeği, Hemofilus Influenza Tip B Menenjiti ile Konjuge Pnömokok (zatüre) olmak üzere 13 rahatsızlığa karşı aşı uyugulaması sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Bakanlığımız tarafından temin edilen aşılarda domuz ürünü kesinlikle bulunmamakla birlikte ailelerin aşı takvimine uygun olarak bebeklerine aşılarını yaptırmaları bebek ve çocuk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.

Aşı Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebeklere aşının çok erken yaşta uygulanması gereksizdir. Anne sütü onları zaten koruyor.

Bir bebeğe tek seferde birden fazla aşı yapılması zararlı olabileceği gibi bebeğin bağışıklık sistemine aşırı yüklenme olur.

Aşılar güvenli ve yararlı olmadığı gibi aşı sayesinde engellenen rahatsızlıklar yaşamın doğal bir parçasıdır.

Bebek sağlığı için zararlı olan aşılar, otizme de yol açar.

Aşı olan çocuklar, olmayan çocuklara göre daha fazla otoimmün, solunum yolu ve alerjik rahatsızlklara yakalanır.

Aşılar, içeriğinde çocuklara zararlı olabilecek maddeler barındırır.

Kızamık aşısı, kızamık rahatsızlığının yol açtığı Subakut Sklerozan Panensefalit-SSPE hastalığına neden olur.

Aşı ile önlenebilen rahatsızlıklar, ülkemizde engellediğinden dolayı aşılamayı deseklemeye ve artırmaya lüzum yoktur.

Aşıların içeriğindeki alüminyum maddesi ilerleyen yaşlarda Alzheimer rahatsızlığına neden olur.  

aşı domuz ürünü çocuk ölümü Sağlık Bakanlığı Alzheimer