Sağlık Bakanlığı Uyardı! O Virüs İstanbul'da

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İstanbul'un Avcılar semtinde 4 hastada Batı Nil Virüsü'ne (BNV) rastlandı. Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, 'Temmuz ayı içerisinde İstanbul'un Avcılar semtinde 4 vakada BNV virüsüne rastlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İstanbul'un Avcılar semtinde 4 hastada Batı Nil Virüsü'ne (BNV) rastlandı. Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, “Temmuz ayı içerisinde İstanbul'un Avcılar semtinde 4 vakada BNV virüsüne rastlanmıştır. Yine Avcılar semtinden olmak üzere 3 şüpheli vakadan alınan numunelerde tanı konmak üzere referans laboratuvarımıza gönderilecektir. Virüsün rastlandığı bölgede virüsün kontrolü için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüzce, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliğine gidilerek  gerekli koruma tedbirleri alınmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Avcılar semtinde ikamet eden vatandaşlar ise sivrisineklerden oldukça rahatsız olduklarını dile getirdiler.

Virüsün Bulaşma Nedeni Sivrisinek Sokması

Sivrisineğin sokmasıyla bulaşan BNV virüsünün, nörolojik rahatsızlıklara ve nadirde olsa ölüme neden olabileceğine değinilen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “BNV enfeksiyonuna genellikle yaz aylarında ve sonbahar başlangıcında rastlanmaktadır. Bu açıdan mevsimsel bir rahatsızlıktır. Hastalık, kuş göç yolları üzerindeki bölgelerde salgın halinde görülmektedir. Hastalığın esas konağı olan kuşlardan beslenen sivrisinekler, hastalığı insanlara bulaştırmaktadır. Enfeksiyonun kuluçka süresi 3-14 gün aralığında değişmektedir. Virüs bulaşan insanların %80’inde rahatsızlığa dair herhangi bir ibareye rastlanmaz. Hastaların %20’sinde görülen ibareler ise kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, iştahsızlık, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik, ciltte döküntü, bulantı ve kusmadır. Özel bir tedavisi olmayan, destek tedavinin verildiği hastalığın iyileşme süreci ise ortalama 1 haftadır. Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da sık rastlanan BNV virüsüne, ülkemizde ise ilk olarak 2010 yılında rastlanmıştır. 2018 yılı içerisinde İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde vaka sayısında artış gözlenmiş, ülkemizde ise aynı yıl içerisinde 26 vakaya rastlanmıştır. Bu yıl içerisinde de İstanbul'un Avcılar semtinde 4 vakaya rastlanmış, yine aynı semtte 3 şüpheli hastadan alınan numuneler ise referans laboratuvarımıza gönderilecektir. Tanı konulan hastalar ile yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılmakla birlikte başka vakalar olup olmadığına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Hastalıktan korunmanın temel yolları ise sivrisinek üreme alanlarının mümkün olduğunca azaltılması ve sivrisinek sokmalarına karşı gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bu kapsamda bölgede sivrisinek üreme alanları tespit edilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmiş, gerekli larvasit çalışmalarına başlanmıştır. Bölgede sivrisineklerin üreyebileceği durgun suların ıslahına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik İSKİ bilgilendirilmiştir.” denildi.

 

Sağlık Bakanlığı İstanbul Avcılar BNV virüsü sivrisinek son dakika haber