Sağlık Bakanlığı Taramaları Kanser Riskini Azalttı

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak yapılan sağlık taramaları sayesinde kanser vakalarında erken teşhis ve dolayısı ile daha kolay hasta tedavisi yapılabiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından rutin olarak yapılan sağlık taramaları konusunda açıklama yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, dünya nüfusunun artması ile kanser vakalarının da aynı oranda arttığına dikkat çekti. Sürekli artan bir grafik çizen bu hastalık ile mücadelede izlenen yol kadar erken teşhisin de önemli olduğunu belirten Coşkun, bu bağlamda rutin taramaların çok büyük olumlu etkileri olduğunu dile getirdi. Kanserin erken teşhisi ile hastaların kemoterapi ve ağır ilaçlara gerek duyulmadan hafif ilaçlar ile tedavi edilebileceğini sözlerine ekleyen Uğur Coşkun, açıklamasına; "Meme, bağırsak, prostat ve rahim ağzı kanseri gibi erken teşhis ve bulguları belli olmayan kanser türleri, sağlık merkezlerinde yapılan taramalar sayesinde kolaylıkla teşhis edilebiliyor. Akciğer ya da mide kanseri gibi türlerde ise tarama yerine hastanın şikayetlerinden yola çıkılıyor ve uygun doktora gidildiğinde gerekli testlerden geçilerek teşhis konulabiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan taramalarda meme kanseri ve rahim ağzı kanseri için örnek alımı, prostat kanseri muayenesi, bağırsak kanseri için kolonoskopi yapılarak erken teşhis edilen bu tip kanser türlerinde, ilaç kullanımına gerek duyulmadan cerrahi müdahale ile kanserli doku alınarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanır." sözleri ile devam etti. Kanser Erken Teşhis Merkezi Hizmette Erken teşhiste tedavi oranının daha yüksek olduğu kanser hastalıkları için özel olarak kurulan kanser erken teşhis merkezi hizmetleri sayesinde pek çok il ve ilçede vatandaşların ücretsiz olarak gerekli kanser taramalarından geçebileceğini aktaran Coşkun, "Devlet, kanser ile mücadelede halka her türlü imkanı sunuyor. Özellikle büyük sağlık kuruluşlarına uzak bölgelerde halkı bilinçlendirme ve tarama yapılması için kurulan merkezler sayesinde milyonlarca vatandaşımız, ücretsiz bir şekilde sağlık taraması yaptırıp her hangi bir rahatsızlıkları olup olmadığını öğrenebiliyor. Bu konuda özellikle kadınlarımız 40'lı yaşlardan sonra meme ve rahim ağzı kanseri konusunda tedbirli davranmalı, erkekler ise yine bu yaşlarda prostat kanserine karşı önlem almalı."sözlerini ekledi. Hemoroid, gastrit gibi günlük hayatta küçümsenen rahatsızlıkların aslında birer kanser belirtisi olabileceğine dikkat çeken Uğur Çoşkun, vatandaşların bu konuda bilinçli olması gerektiğini, tedbir alarak uygun bir doktora gidip şikayetlerinin asıl nedenlerini öğrenmeleri gerektiğini bildiri.

kanser belirtisi kanser erken teşhis merkezi meme kanseri prostat kanseri rahim ağzı kanseri sağlık bakanlığı sağlık taraması