Sağlık Bakanı Akdağ: Hedef, 2 bin Kişiye Bir Aile Hekimi

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "İstanbul'da aktif bin 114 aile sağlığı merkezi ile birlikte 4 bin 368 aile hekimliği birimi mevcut. Bunu nüfusa oranladığımız zaman 3 bin 300 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Bu noktada hedefimiz ise 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesini sağlamaktır." ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "İstanbul'da aktif bin 114 aile sağlığı merkezi ile birlikte 4 bin 368 aile hekimliği birimi mevcut. Bunu nüfusa oranladığımız zaman 3 bin 300 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Bu noktada hedefimiz ise 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesini sağlamaktır." ifadelerine yer verdi. 

İstanbul Sağlık Hizmetleri Değerlendirme toplantısının kapanışında gazetecilerle bir araya gelen Bakan Akdağ, "Sağlıkta Dönüşüm Programının 2. dönemi çerçevesinde 8. toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılar ile saha koordinatörleri tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda yol haritası belirleniyor. Bu toplantıda İstanbul'da ne tür çalışmalar yapılabileceğini değerlendirdik. İstanbul, megapol bir şehir olduğundan dolayı farklı değerlendirmelere tabi tutuluyor. İstanbul'a, genel prensipler çerçevesinden ayrılmadan has çözümler arıyoruz. İstanbul, özel bazı muameleleri hak ettiğinden dolayı strateji ve eylem planları hazırlanırken bu mega şehir için ayrı pozisyonlar oluşturuluyor." şeklinde konuştu.

İstanbul'da belediyelerin temel sağlık hizmetleri açısından görevlerini yerine getirdiğini belirten Akdağ, "İstanbul'da temiz içme suyu gibi bir sorun mevcut olmadığı gibi önemli oranda hava kirliliği de yoktur. Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak 2005 yılında başlatılan aile sağlığı merkezleri, 2010 yılında tüm ülke geneline yayıldı. İstanbul'da bin 114 aile hekimliği merkezi ve 4 bin 368 aile hekimliği birimimiz mevcut. Şu anda 3 bin 300 kişiye bir aile hekimi düşse de buradaki hedefimiz iki bin kişiye bir aile hekiminin düşmesidir.  Bunun içinde yeni aile sağlığı merkezlerine ya da mevcut olanları büyütmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıllarda bu hedefimize ciddi oranda yaklaşacağız. İstanbul'da acil vakalara daha hızlı müdahale etmek için hareketli ekiplerin sayısı artırılacak. Ambulanslarda Telemetri dediğimiz sistem, ülkemizde olduğu gibi İstanbul'da da geliştiriliyor. Yer tanıma açısından yeni elektronik sistemler geliştirildiği gibi hasta nakil açısından da çok özel yazılımlar üzerinde çalışılıyor." dedi.

Sağlıklı Yaşam Merkezleri geliştirildiğini belirten Akdağ, "İstanbul'da 27 olan sağlıklı yaşam merkezi sayısını 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Sağlıklı yaşam merkezlerinin içerisinde aile hekimleri, fizyoterapistler, beden eğitimi öğretmenleri, psikologlar, diyetisyenler, özel eğitimli hemşireler ve donanımlı personeller görev yapacak." şeklinde konuştu.

Ambulanslara yol verme kültürünün gelişmesinde zamana ihtiyaç olduğunu belirten Akdağ, " Fermuar biçimi yol verme kültürünün yaygınlaşması için kamu spotları, animasyonlar, okullarda eğitim ve çeşitli kampanyalar düzenleyeceğiz." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Sağlık Bakanı Akdağ sağlıklı yaşam merkezleri Ambulans Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi