Saç Dökülmesinin Nedenleri

TAKİP ET

Saçlar, insanlık tarihinde bütün kültürlerin güzellik ve sağlık sembolü olmuştur. Bu nedenle saç dökülmesi hemen hemen her insan için endişe kaynağıdır.

Saçlar, insanlık tarihinde bütün kültürlerin güzellik ve sağlık sembolü olmuştur. Bu nedenle saç dökülmesi hemen hemen her insan için endişe kaynağıdır. 

Saç dökülmesinin ana nedeni saçlara hatalı bakım uygulamaktır. Bu hatalı bakımlardan vazgeçildiği takdirde yeniden gür saçlara kavuşmak mümkün oluyor. Saç dökülmesi önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Saç teli ve saç deri hastalıkları, tiroit ve anemi gibi hastalıklarda saç dökülmesine neden olur. 

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci, "İnsanlar, saç dökülmesini kesinlikle hafife almamalıdır. Günlük 50 ile 100 adet arasında saç teli dökülmesi rutin dökülme olarak değerlendirilir. Rutinin dışındaki saç dökülmeleri, saç hafif çekildiğinde 4 ile 5 adet ya da daha fazla saç telinin avuca gelmesi, alın ya da tepe bölgelerinde seyrelmeler görülmesi halinde insanlar, derhal uzmana müracaat etmelidir." ifadelerine yer verdi. 

Kalıtsal Saç Dökülmesi

Saçın, kalıtsal olarak dökülmesi en sık rastlanan saç dökülme tipidir. Kalıtsal olarak saç dökülmelerinde genetik yatkınlık ile erkeklerde androjen hormonlarının özellikle de dihidrotestesteronun etkili olduğu belirtiliyor. Erkeklerde kalıtsal saç dökülmesi başladığı zaman altındaki saç çizgisi geriye doğru çekilerek saçlı deri tepe kısmından seyrelmeye başlıyor. Kadınlarda ise erkeklerden farklı olarak alın çizgisinde açılma olmadan tepeden çevreye doğru saçlar incelir ve seyrelir. Tablet, sprey ve solüsyon gibi saçları destekleyici dermokozmetik ürünler ile saçların dökülmesi ertelenerek kısmen korunma sağlanabilir. Saçların tamamen kaybedilmesi durumunda da saç ekimi, tedaviye uygun olan insanlar için en iyi yöntemdir. 

Dengesiz Diyetler

İnsanların zayıflamak için yaptığı hatalı ve dengesiz diyetler, proteinden fakir bir beslenme türüne neden olduğu için saçlar güçsüzleşerek kırıklar arttığından dolayı saç dökülmelerinde artış meydana gelir. Saçın yapısını oluşturan keratin maddesini vücudun sentezleyebilmesi için bar takım temel proteinleri besinler yoluyla yeterli oranda almak gerekir. Vücudun ihtiyacı olan protein yeterli miktarda alınmazsa saç dökülmesi başlar.

Mantar Hastalıkları

Mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülen rahatsızlık olsa da yetişkinlerde de görülme ihtimali vardır. Yetişkinlerde tedavi edilmediği takdirde kalıcı kelliğe yol açabiliyor. 

Bir Takım İlaçlar

Bir takım ilaçların yan etkileri arasında saç dökülmesi de olabiliyor. Kan sulandırıcılar, artrit, gut, kalp hastalıkları, depresyon ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar, saç dökülmesine yol açabilir. Doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar kesildiği zamanda saç dökülmesi olabilir. Vücut yapılandırmada kullanılan bar takım ilaçlarda saç dökülmesine neden olabilir. 

Saçkıran Hastalığı

Saçkıran Hastalığı, özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Saçlı deride görülen bu rahatsızlık, bazı hastalarda da kaş, kirpik ve sakallar da dahil olmak üzere tüm vücut kıllarında görülebilir. Bu rahatsızlıkta, vücut tarafından üretilen otoantikorlar nedeniyle oval şekilde dökülmeler görülür. Bu rahatsızlığı, nörolojik faktörler, genetik yatkınlık, stres ve enfeksiyonlar gibi etkenlerin tetiklediği tahmin edilse de ana nedeni henüz tespit edilebilmiş değildir. Saçkıran hastalığı, kalıcı kelliğe yol açmasa da uzun sürdüğü takdirde tedavi gerektirebilir. 

Ağır Stres

Ağır stres yaşayan kişilerde saç dökülmesine sık rastlanır. Stresli durumlarda vücut, stres hormonlarını algıladığından dolayı iç denge bozulduğundan birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bu hastalıklarda saç dökülmesine neden olabiliyor. 

Aşırı Kilo Kaybı

Aşırı kilo kaybına bağlı olarak saç dökülmesine sık rastlanır. Aşırı kilo kaybındaki saç dökülmesinin ana nedeni ise telofen effluvium diye isimlendirilen doğal dökülme dönemindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzamasıdır. Bu dönemde saçlarda görülen dökülme 3-6 ay aralığında devam ettikten sonra durabilir. 
Yüksek Doz A Vitamini Alınması

A vitamininin yüksek dozda alınması da yoğun şekilde saç dökülmesine neden olabilir. A vitamini kesildikten sonra saç dökülmesi de durur.

Anoreksi ve Bulimia

Anoreksi ve Bulimia gibi yeme bozukluğu rahatsızlığı olanlarda demir, çinko, vitamin ve protein gibi elementler eksik alındığından dolayı saç dökülmesi meydana gelir. Bu tür rahatsızlıklar tedavi edildiği zaman saç dökülmesi durduğu gibi hastalık süresince kaybedilen saçlarda tekrar kazanılabiliyor.

Sistemik Hastalıklar

Günümüzde 30'dan fazla sistemik hastalık saç dökülmesine neden olabiliyor. Tiroit hastalıkları ve anemi altta yatan etken oluyor. Yüksek ateşli hastalıklar, ağır geçirilen cerrahi işlemler, ağır geçen enfeksiyonel ve gribal rahatsızlıklarda yoğun saç dökülmesi görülebilir. Bu hastalıklarda tedavi sonrasında saç dökülmesi durabiliyor. 
Hormonal Değişiklikler

Hormonal değişiklik durumlarında da saç dökülmesi görülebilir. Bayanlarda doğum sonrasında gözlenen saç dökülmelerinin nedeni hamilelik hormonunun yerini yeniden östrojen hormonunun almasıdır. Saç dökülmesi birkaç ay yoğun devam etse de bu normal kabul ediliyor. Uzun sürdüğü takdirde dermatoloğa danışmakta fayda var. Menopoz dönemlerinde de saç dökülmesine çok sık rastlanabiliyor. Saç dökülmesi belli bir süre sonra kesilse de saç yoğunluğu eskisi gibi olmayabilir.  

Demir Eksikliği

Saç dökülmelerinin baş sorumlusu demir eksikliğidir. Hatalı diyet programı uygulayan insanlarda yeteri düzeyde demir vitamini alınmaması ya da demir emilimi rahatsızlığı olan insanlarda saç dökülmesi sık rastlanan durumdur.

Sikatrisyel Alopesi

Kalıcı kellik şeklinde gelişen bu rahatsızlık, saçlı derinin belli bir bölgesinde lokalize olabilir. Bu rahatsızlıkta saç köklerinde kalıcı hasar oluştuğundan dolayı kaybedilen saçların tekrar kazanımı olmuyor. Bu nedenle de Dermatoloji uzmanları tarafından bar an evvel tedaviye başlanması gerekiyor. 

Hatalı Saç Bakımı

Saçlara uygulanan günlük bakımlarını hatalı olması saç dökülmesinin etkenlerinden biri olabiliyor.

Saçları, Şampuanla Fazla Yıkamak

Saçların çok sık boyanması, düzleştirici ile şekillendirilmesi ve sıcak fön yapılması saç kırılmalarına ve kopmalara neden oluyor. 

Islakken Saç Taraması

Saçlar ıslak olduğu zaman elastikiyeti arttığından dolayı saçlar, çok kolay zarar görebilir. Bu yüzden ıslakken saça vurulan tarak darbeleri kırılmaları neden olabilir. 

Saçları, At Kuyruğu Şeklinde Bağlamak

Saçları gergin şekilde at kuyruğu şeklinde bağlamak alın çizgisini geriye çektiğinden dolayı Traksiyonel Alopesi olarak isimlendirilen saç kayıplarına yol açabiliyor. Aynı zamanda sıkı ve gergin saç örgüleri, saçlara küçük kliplerle eklenen saçlarda çekme kuvveti ile saç köklerinde zarara yol açabiliyor. 

 

saç saç dökülmesi Dermatoloji kalıtsal diyet