Rus Pilotlar Neden Cevap Vermedi?

TAKİP ET

Türk jetlerinden yapılan uyarılara rağmen Rus pilotların cevap vermemesi, Türk Hava Kuvvetleri tarafından bir tehdit olarak algılandı. Rusya'nın Türkiye ile özel bir kanal üzerinden bağlantı kurmak istemesine rağmen, Rus pilotların neden yanıt vermediği henüz bilinmiyor.

Türk jetlerinin Rus uçağının düşürmesinin ardından ilginç detaylar gündeme geliyor. 3-4 Ekim tarihlerinde Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Rusya Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Sergey Dronov, Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaret sırasında Suriye operasyonları kapsamında Rus uçaklarının ve Türk jetlerinin karşı karşıya gelmemesi için bazı önlemler alınmıştı. Üst düzey bir yetkili, Rusya ve Türkiye arasında "Özel Telsiz Kanalı Kullanımı" anlaşmasının imzalandığını belirterek şu açıklamaları yaptı:

-Rusya 15 Ekim’de Ankara’daki görüşmelerde ‘Biz Suriye’de sadece bir telsiz kanalı kullanıyoruz. Bizimle o kanaldan temasa geçin, uyarılarınızı o kanaldan yapın, sorun çıkmasın’ mesajı verdi.

-Türkiye bunu kabul etti ve o günden itibaren bütün uyarılar o kanaldan yapıldı.

-Aynı kanal, ABD Hava Kuvvetlerince de kullanıldığında, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı uyarılar aynı zamanda hem Rus hava üssünden, hem ABD’nin İncirlik’teki radarlarından kaydedildi.

RUS PİLOTLAR CEVAP VERMEDİ

-Türk pilotlar 5 dakika boyunca Hatay’ın güneyinde önce batıdan doğuya, ardından doğudan batıya yönelerek Hatay’ın güneyinde daireler çizen iki uçağı - özel kanaldan 10 kez uyardı. - Son uyarı uçaklar Cisr al Şuğur’un batısındaki Bidama kasabası semalarından Batıya dönüp Yamadi istikametine ilerlerken yapıldı. - Özel kanaldan yapılan hiçbir uyarıya karşılık vermeyen iki uçağın milliyeti bu nedenle saptanamadı. - Rusya ile anlaşmaya rağmen iki uçağın da özel kanaldan iletişim kurmayıp Tük hava sahasına yaklaşmayı sürdürmesi, Türk pilotların uçakları ‘Profil: Suriye uçağı’, durumu da angajman kuralları çerçevesinde ‘ciddi tehdit’ olarak algılamasına neden oldu. - Uçaklardan biri dönüp diğeri ilerlemeyi sürdürünce de Hatay semalarında devriye gezen THK’ne ait F-16 ateş açtı.”

Özel Telsiz Kanalı Kullanımı rus pilotlar cevap vermdi Rus pilotlar cevap vermedi rus pilotlara ne oldu Rus uçağı neden düştü Rus uçağının düşürülmesi Rusya hakkında ilginç detay Rusya Hava Kuvvetleri Rusya hava sahas