Ruh Hastası Dünyada Yaşıyoruz

TAKİP ET

'İş Yerlerinde Ruh Sağlığı yani Çalışanın Ruhsal İyilik Hali' temasıyla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı gününde basın açıklaması yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Uzm. Dr. Selin Demet, "Dünyada 300 milyondan fazla kişide depresif bozukluk var. 250 milyondan fazla kişi ise kaygı bozukluğu yaşıyor. Ülkemizde ise iş yerlerinde psikolojik tacize uğrayan insanların oranı %10'a ulaştı." dedi.

'İş Yerlerinde Ruh Sağlığı yani Çalışanın Ruhsal İyilik Hali' temasıyla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı gününde basın açıklaması yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Uzm. Dr. Selin Demet, "Dünyada 300 milyondan fazla kişide depresif bozukluk var. 250 milyondan fazla kişi ise kaygı bozukluğu yaşıyor.  Ülkemizde ise iş yerlerinde psikolojik tacize uğrayan insanların oranı %10'a ulaştı." dedi. 

İlk kez 1992 yılında kutlanan Dünya Ruh Sağlığı günü münasebetiyle basın bildirisini okuyan Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Uzm. Dr. Selin Demet, "10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü münasebetiyle ülkemizdeki ve dünyadaki önemli ruh sağlığı sorunlarının, ruh sağlığı politikalarının ve ilgili konuların bir kez daha toplumun ve kamuoyunun gündemine getirilmesi, farkındalık oluşturulması ve çözüm üretilmesi hedeflenmektedir. Dünyada depresif ve kaygı bozukluğundan kaynaklanan ruh hastalıklarının toplamı 600 milyona yaklaşmaktadır. Bu durum ise üretimde 1 trilyon Amerikan dolarından fazla kayba yol açmaktadır. Ruhsal hastalıkların oluşumunda işsizlik en önemli risk faktörüdür. Ancak iş yerlerindeki olumsuz durumlarda fiziksel ve ruhsal hastalıkları tetiklemektedir. Olumsuz iş yaşantısı depresyon ve kaygı bozukluğunun yanı sıra alkol ve madde bağımlılığı, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretimi derinden etkileyen sonuçlara yol açmaktadır." şeklinde konuştu. 

Her iki çalışandan birinin mobbinge maruz kaldığı ABD nüfusunun %49'unun mobbinge uğradığını belirten Uzm. Dr. Demet, "25 Avrupa ülkesinin genelinde yürütülen çalışmalarda iş yerinde psikolojik tacize uğrayan insan oranının %5 olduğu tespit edilmiştir. Raporda en sık rastlanan mobbing türleri ise sırasıyla yıldırma ve yıpratma, kapasite üzerinde iş yükleme, alay etme, küçük düşürme ve hakarettir." dedi. 

Çalışan Çocuklar, Cinsel ve Fiziksel Taciz Riskini Artırıyor

Ülkemizde 15-17 yaş aralığında çalışan 708 bin çocuk olduğunu belirten Uzm. Dr. Demet, "Her beş çocuktan dördü kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu çocukların sadece yarısı eğitimini devam ettirmektedir. 2016 yılı içerisinde iş cinayeti sonucunda 56 çocuk yaşamını yitirmiştir. Erişkinler için tertip edilen çalışma ortamlarında deneyimsiz, meraklı ve fiziksel olarak yetersiz çocuklar, iş kazaları riskini yetişkinlere göre iki katına çıkarmaktadır. Ayrıca çalışan çocukların, temel bedensel, sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimleri engellenmektedir. Aile gözetiminden uzak çalışan çocuklarda, fiziksel veya psikolojik şiddet riski artmaktadır. Sokakta çalışan çocukların ise fiziksel ve cinsel istismara uğrama riski daha fazladır." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

Dünya Ruh Sağlığı Günü Manisa çocuk psikolojik taciz