Reza Zarrab'ta Aynı Sistemle Yargılanıyor! ABD'deki Jüri Sistemi Nasıl İlerliyor, Jüride Kimler Bulunuyor?

TAKİP ET

Son günlerde ABD mahkemesinde yargılanan Reza Zarrab ile gündeme gelen Jüri sistemi herkes tarafından merak edilir oldu. Peki, ABD'nin mahkemedeki jüri sistemi nedir? Jüri Sistemi nasıl işler?

Son günlerde ABD mahkemesinde yargılanan Reza Zarrab ile gündeme gelen Jüri sistemi herkes tarafından merak edilir oldu. Peki, ABD’nin mahkemedeki jüri sistemi nedir? Jüri Sistemi nasıl işler?

Genel olarak Hollywood filmlerinde görülen ancak Reza Zarrab davası ile son zamanların en büyük gündemi ve merak konusu haline gelen jüri sistemi, ABD hukuk sisteminde yer alan bir sistemdir. Peki, ABD’de işleyen jüri sistemi nasıl ilerliyor? 

JÜRİLER 2 ÇEŞİDE AYRILIYOR

ABD hukuk sisteminde işleyen jüri sistemi iki çeşide ayrılmaktadır. Bunlar, büyük jüri ve küçük jüriden oluşur. Bu isimlendirmelerin sebebi ise heyette görevli olan jüri sayısının belirlenmesidir. Hukuk sistemine göre, soruşturma aşamasında kurulan büyük jüri gizli olarak çalışmaktadır. Küçük jüri ise mahkemelerde görülen duruşma jürisidir. 

KÜÇÜK JÜRİ

Küçük jüri sayısı genelde 12 sayıdan oluşur ve görevi duruşmada sanığın suçu olup olmadığını tespit etmektir. 

BÜYÜK JÜRİ

Büyük jüri ise 12 ve daha fazla üyeden oluşmaktadır. Büyük jürinin amacı sanığı koruma üzerinedir. Duruşmada büyük jüri kararı olmadan asla yargılama olmaz. 

SANIKLARIN SUÇUNA JÜRİ KARAR VERMEZ

Duruşmalarda sanıkların cezalarına jüri karar vermez. Sanığın cezasına karar verecek makam her zaman yargıçtır. Öte yandan ABD’de jüri görevine çağırılan vatandaşların jüriye katılması zorunludur. Eğer jüri görevine çağırılan kişiler davete yanıt vermezse ve göreve başlamazsa mahkemeye zorla getirme kararı ve ceza işlemi uygulanır. 

 

ABD Reza Zarrab Jüri sistemi Jüri sistemi nasıl işler Jüride kimler bulunur ABD Hukuk sistemi