Ramazan Yaklaşıyor! Ramazan'da Beslenme Nasıl Olmalı?

TAKİP ET

Ramazana sadece günler kala herkesi ramazan telaşı sardı. Ramazan yaklaşırken akıllara gelen ilk sorulardan biri de ramazanda nasıl sağlıklı beslenebilirim oluyor. İşte ramazanda sağlıklı beslenmenin tüyoları.

Ramazana sadece günler kala herkesi ramazan telaşı sardı. Ramazan yaklaşırken akıllara gelen ilk sorulardan biri de ramazanda nasıl sağlıklı beslenebilirim oluyor. İşte ramazanda sağlıklı beslenmenin tüyoları. 

Ramazan ayı yaklaşırken herkesin kafasında sağlıklı beslenme soruları oluştu. Ramazanı sağlıksız ve düzensiz beslenerek geçirmek oldukça sağlığı tehdit eden bir durum. Ramazanda sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerde tansiyondan kan şekeri problemine obezite ve sinir sistemini etkileyen olumsuz etkilere kadar birçok sağlık problemi görülebilir. Ramazan ayında beslenmeye dikkat etmemek oldukça ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkarabiliyor. Konu hakkında Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk özel bir beslenme listesinin oluşturulması gerektiğini belirtti. 

Öncelikle ramazan ayının sıcak geçmesi ve günlerin uzun olması kişilerin beslenme açısından problem yaşamasına neden olabiliyor. Ramazan ayında değişen beslenme dengesi düzene oturtulmadığında bazı sağlık problemleri yaşanabiliyor. En sık görülen problemlerin başında ise açlığa bağlı olarak kan şekerinin düşmesi, beslenme düzeninin değiştirilmesinden dolayı kilo artışı ve obezite tehlikesi ya da aşırı sıcağa ve uzun saatlere dayalı tansiyon rahatsızlığı geliyor. Bu denli ciddi sağlık problemleri yaşamamak için düzenli beslenmek gerektiğine dikkat çeken Öztürk, ilk olarak beslenmenin iftar ve sahur olarak iki ana öğün olmasına ve 1 ara öğün olmak üzere 3 öğün ile oluşturulması gerektiğini belirtti. 

Öztürk, ramazan ayında kesinlikle sahurun atlanmaması gerektiğini belirtti. Sahur öğününde doğru beslenmek gerektiğini belirten Öztürk, sahurda tok tutacak besinler olan protein oranı yüksek peynir, süt ve yumurta gibi besinleri tüketmek gerektiğini belirtti. Tam tahıllı besinlerinde tok tuttuğu için tercih edilebileceğini belirten Öztürk, aşırı tuzlu ve aşırı yağlı ve baharatlı besinlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. İftar besinlerine de değinen Öztürk, ilk olarak orucun bir bardak ılık suyun yanında bir adet hurma veya zeytin ile açılması gerektiğini bunun arkasından ılık çorba ile devam edilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Oruç açılmasının hemen ardından yemeğe yüklenilmemesi gerektiğini belirten Uzman Öztürk, 10-15 dakika ara verdikten sonra fırın yemekleri veya tencere yemeklerine geçilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda ara öğün olarak tatlılara yer verilmesi gerektiğine değindi. Sahur ve iftar arasındaki sürede ara öğün olarak unlu ve şerbetli ağır tatlılar yerine güllaç ve sütlaç gibi hafif tatlılar veya bunların yerine meyve tüketilebileceğini söyledi. 

SAHUR VE İFTAR DİYETİ

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk ramazan ayında kilo almadan sağlıklı bir şekilde ilerlemek isteyenler için sahur ve iftar diyeti tüyolarına da yer verdi. 

Sahur diyeti için;

1 dilim peynir az tuzlu olacak şekilde, 1 adet haşlanmış yumurta, 2 tam ceviz içi, bol yeşillik veya salata ve 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal.

İftarda diyeti için;

1 kase çorba, 1 dilim ekmek,10-15 dakika ara, bol salata, 1 dilim ekmek, 1 tabak tencere yemeği ve 1 kase yoğurt. Ara öğünlerde de 1 porsiyon meyve, 1 su bardağı süt, sütlü tatlı, 1 avuç badem veya fındık ve 2 top sade dondurma.

 

ramazanda sağlıklı beslenme ramazan ayı beslenme beslenme düzeni nasıl olmalı iftarda neler tüketilmeli sahurda beslenme nasıl olmalı iftar diyeti sahur diyeti ara öğünler 27 mayıs ramazan ayı