Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Altın Kuralları

TAKİP ET

Ramazan ayında tutulan oruç münasebetiyle gün boyu boş olan mideye, iftar sofralarında fazla yüklenilmesi sağlık problemlerine yol açabilir.

Ramazan ayında tutulan oruç münasebetiyle gün boyu boş olan mideye, iftar sofralarında fazla yüklenilmesi sağlık problemlerine yol açabilir.

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Diyetisyeni F. Bengü Büyükdereci, “Ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için sahur kesinlikle yapılmalı, ancak tüketilen besinlerin doğru olmasına özen gösterilmelidir. Tok tutan sağlıklı besinler tüketilerek bol su içilmelidir. İftarda ise az yemek yemeli, tatlı ise iftarın peşine tüketilmemelidir. Ayrıca ara öğünler ve egzersiz ihmal edilmemelidir.” şeklinde konuştu.

Sahurda Tuzlu Yiyecekler ile Kızartma Tüketilmemeli

Sahurda sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler paylaşan Büyükdereci, “Sahur, dengeli ve çeşitli besinler tüketilerek zamanında yapılmalıdır. Ayrıca sahurdan sonra hemen yatılmamalı en az yarım saat vakit geçirilmelidir. Sahurda kızartma türlerinden, ağır yemeklerden, kavurma, sucuk, salam, sosis ve tuzlu yiyecek türlerinden uzak durulmalıdır. Sahurda bol lif içeren, içeriğinde bol protein barındıran, sağlıklı yağ barındıran besinler tercih edilmelidir. Sahurda zengin protein içeren yumurta ve peynir, zengin lif içeren yeşillikler, kepek, tam tahıllı ekmekler, tam buğday, yine sağlıklı yağ bakımından zengin badem, kavrulmamış ceviz ve fındık ile zeytin tüketmeye dikkat etmelidir.” dedi.

Çorbasız İftar Sofrası Hazırlamayın

İftarda aşırı yemek yemenin boş mideyi bir anda dolduracağına ve bununda mideyi yoracağına değinen Diyetisyen Büyükdereci, “Oruç açılırken kesinlikle hurma ya da zeytinle açılmalıdır. İftar sofrasında bulunması gereken en önemli yemek çorbadır. Çünkü yemek yemeye çorbayla başlamak mideyi fazla yormayacağı gibi tokluk hissi verecektir. İftarda aşırı yemek mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi iftarın ardından halsizliğe ve uyku haline yol açabilir. Kan şekerinin dengesi de bozulur. İftar sofrasında tüm besin gruplarından ölçülü şekilde tüketmek en sağlıklı beslenme şeklidir. Yani yoğurtta yiyeceksin, sebze meyvede, ette tüketeceksin. Ancak ölçüyü kesinlikle kaçırmayacaksın. Ramazan ayının en sevileni olan pide ise sahur ve iftarda 3-4 dilimden fazla tüketilmemelidir. Izgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri en sağlıklı yemek pişirme yöntemleridir. İftar sofralarında yemek yerken acele etmek tokluk hissinin beyne ulaşmasını engelleyeceğinden yemeği yarım saate yaymak gerekir. İftarın ardından kan şekeri yükseldiğinden tatlı gereksinimi artar. Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılarla tatlı gereksinimi giderilmelidir. İftarla sahur arasındaki ara öğünde meyve tüketilirse yavaşlayan metabolizma canlanacağı gibi gün boyu alınamayan besinler tüketilmiş olur. Su tüketimi 2-2,5 litreden aşağı düşmemelidir. Egzersiz ise ihmal edilmemelidir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Ramazan ayı iftar sağlık beslenme sahur kızartma