Ramazan Ayında Değişen Beslenme Alışkanlığını Nasıl Geri Kazanabiliriz?

TAKİP ET

Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde değişen beslenme alışkanlığımızı nasıl geri kazanacağımız hepimizi düşündürüyor.

Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde değişen beslenme alışkanlığımızı nasıl geri kazanacağımız hepimizi düşündürüyor. 

Ramazan ayında tutulan oruçla birlikte yavaşlayan metabolizmamızda, özellikle bayramda tatlı tüketimiyle ağırlık artışı olabilir. Bu ağırlık artışının önüne beslenme alışkanlıklarında yapılan bazı değişikliklerle geçilebilir.

Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, "Ramazan ayında beslenme düzeninde meydana gelen değişimler ile birlikte metabolizmamız yavaşladığından dolayı ağırlık artışı kolaylaşmaktadır. 

Ramazan Bayramı ile birlikte hızla değişen günlük beslenme alışkanlıklarımız metabolizmada ağırlaşmalara yol açabilir. Ramazan Bayramı'nda hafif şekilde normale dönüş yapılırsa vücut yepyeni bir başlangıç yapabilir." ifadelerine yer verdi. 

Dr. Gizem Köse, Ramazan ayından sonra sağlıklı beslenme için vatandaşlara 9 öneride bulundu. Bu öneriler ise şöyle;

Pideye Veda

Ramazan ayının en sevilenlerinden olan pideye Ramazan ayı bittikten sonra veda etmek gerekiyor. Pidenin yerine tahıllı ekmek tüketmek kan şekerini dengelediği gibi sindirim sorunlarının da önüne geçiyor. Keyifli bir şekilde yapılan bayram kahvaltılarında yumurta, peynir, salatalık, domates, yeşillik tüketilmeye özen gösterilmelidir. 

Tatlı Yerine Kuru Meyve Tüketilmeli

Bayram ziyaretlerinde geleneksel hale gelen şeker ve tatlı ikramları yerine kuru meyveler ve kuru yemişler tüketilmelidir. Çünkü şeker ve tatlı, vücuda kalori yüklemesi yaptığından dolayı metabolizmada ağırlığa yol açar. Ananas, elma, muz, çilek gibi birçok meyve karıştırılarak ikramlarda bulunulduğu takdirde misafirlerimize, şerbetli tatlılara göre daha zengin besin maddeleri ikram etmiş oluruz. İlle de tatlı diye tutturanlar var ise bir kase meyve ve bir kase tatlı ikramında bulunabilirler.

Bayram Ziyaretlerinde Daha Küçük Porsiyon
Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan ikramları tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Birden fazla bayram ziyaretinde bulunacaksanız ikramları kesinlikle tadımlık tüketmelisiniz.

Bol Su İçin

Ramazan ayında oruç süresinin uzun olması nedeniyle sıvı tüketimi 1 litreye kadar düştüğünden dolayı Ramazandan sonra su tüketimi artırılmalıdır. Bayram ziyaretlerinde ikramlar yenildikten sonra iki bardak su içilirse daha az tüketim yapıldığı gibi sıvı alımı da düzene gireceğinden metabolizma hızlanır. 

Yeşil Sebze Yenilmesi

Bayram süresince ana öğünlerde yeşil sebzede tercih edildiği takdirde bağırsak hareketleri düzene gireceğinden metabolizma hızlanır. 

Akşam Yemeği Erken Saate Alınmalı

Ramazan ayında iftar münasebetiyle geç yenen akşam yemekleri en az uyku saatinden 4-5 saat önceye çekilmelidir.  

Pilav ve Makarna Az Tüketilmeli

Bayramlarda kuru baklagiller ve et tüketiminde artış olmaktadır. Bakliyat vücuda faydalı olsa da yanında tereyağı ile pişirilen makarna ve pilava dikkat etmek gerekiyor. 

Salatadaki Yağ Miktarına Dikkat

Vücuda yararlı olduğu için bayram sofralarında bolca tüketilen salatadaki yağ miktarına dikkat etmek gerekiyor. Yağ, bol kalori içerdiğinden dolayı salatalara konan yağ, mutlaka ölçerek konulmalıdır. 

Akşamları Yürüyüş

Akşam yemeğinden sonra yapılacak yürüyüşler, sindirim sistemine yardımcı olacağından  ağırlığı korumada etkilidir. Ayrıca asansör yerine merdiven tercih edilmeli ve kısa mesafelerde araç kullanılmamalıdır. 

Ramazan ayı Ramazan Bayramı tatlı metabolizma su kuruyemiş bayram ziyareti