Ramazan Ayında Ağız Sağlığına Dikkat

TAKİP ET

Ramazan ayında sahurdan iftara kadar geçen uzun sürede ağızda bakterilerin çok kolay üreyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına ayrı bir ihtimam gösterilmesi hususunda vatandaşları uyardı.

Ramazan ayında sahurdan iftara kadar geçen uzun sürede ağızda bakterilerin çok kolay üreyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına ayrı bir ihtimam gösterilmesi hususunda vatandaşları uyardı.

Ramazan ayında sahur yapıldıktan sonra yatılması sebebiyle ağız içinde temizlenmeyen plakların daha fazla bakteri üremesine sebep olduğunu belirten uzmanlar, yemeklerden sonraki yarım saatin diş çürüğü ve ağız kokusunun önlenmesinde hayati önem arz ettiğine dikkat çekti.  

Diş Hekimi Metin Ayan, "İftar ve sahur yemeklerinin yenilmesinin ardından ağızdaki asit oranında önemli artış olur. Ağızdaki asit oranının artması ise bakterilerin ağız içerisinde çoğalması için uygun zemini hazırlar. Oruçlu iken gün içerisinde yenilip içilmediğinden tükürük bezlerinin ürettiği salgı azalır. Bu da tükürüğün ağzı yıkama kapasitesini düşürdüğünden dolayı ağız içerisinde bakterilerin üremesi ve diş çürüklerinin meydana gelmesi için uygun ortam oluşmuş olur." şeklinde konuştu.
 

DİŞ FIRÇALAMAK RAMAZAN AYINDA ÖNEMLİDİR

Vatandaşların, dişlerini fırçalamaya Ramazan ayı içerisinde her zamankinden daha fazla özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Ayan, "Dişler fırçalanırken dış yüzeyle birlikte diş etleri ve dilde fırça ile temizlenmelidir. Ağız bölgesinde genel hijyeni sağlayabilmek için kesinlikle antibakteriyel gargara kullanılmalıdır. Antibakteriyel gargaranın olmadığı durumlarda ise tuzlu su kullanılabilir. Ağız içerisinde yaşanan enfeksiyonlar ise bakteri üretiminin artmasına neden olur. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda da ağız kokusu meydana gelecektir." ifadelerine yer verdi. 

SICAK YA DA SOĞUK YİYECEKLER HIZLI TÜKETİLMEMELİDİR

Ramazan ayında ağız içi enfeksiyonu önleminin en iyi yönteminin diş fırçalamak olduğuna dikkat çeken Ayan, "Ramazan ayında iftar ve iftardan sonra çay, kola, kahve ve tatlılar ile akşam atıştırmalıkları her zamankinden bol tüketildiği ve ağız hijyeni aksatıldığı için çok kolay üreyen bakteriler, diş çürüklerinin oluşumunu da hızlandırmaktadır. Ayrıca sıcak ya da soğuk yiyeceklerin dişlere ve diş etlerine zarar vermemesi için hızla tüketilmemesi gerekir. Ramazan ayında ağız sağlığını korumak için diş fırçalamak tek başına yeterli olmaz. İftar ile sahur arasında bol su tüketmeye de dikkat edilmelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

ağız sağlığı enfeksiyon diş fırçalama bakteri Ramazan ayıağız sağlığı enfeksiyon diş fırçalama bakteri Ramazan ayı ağız sağlığı diş fırçalama enfeksiyon bakteri Ramazan ayı