Prof. Dr. Tevfik Özlü'den antikor uyarısı! "Kimse güvende değil"

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, halk arasında korona virüsü atlatanların bağışık kazandıkları ve vücudun antikor oluşturduğuna ilişkin iddialara cevap verdi. Özlü, "Kimse güvende değil" dedi.

Halk arasında korona virüsü atlatanların yeniden virüse yakalanmayacaklarına ilişkin iddiaya Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü cevap verdi. Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı: "İnsanlarda büyük çoğunlukta antikor oluşuyor ama bazıları ikinci kez hasta olabiliyor. Bu durumun birçok örneği var. Koronavirüs salgınında hastalığı atlatanların vücutlarında antikor oluştuğunu düşündükleri için rehavete kapılmamaları gerekir. Kimse güvende değil, tedbirlere uymak lazım. Genel itibarıyla kaliteli iyi bir uyku uyumak gerekiyor. Sıvı tüketimi, dengeli ve sağlıklı beslenmek de oldukça önemli. Hareketli bir yaşamınızın olması da bağışıklığı güçlendirir."

"AŞI OLMADAN ÖNCE ANTİKOR TESTİ YAPTIRIN"

Öte yandan Türkiye, aşının güvenirliğini tartışıyor. Konu hakkında konuşan Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, aşıların herhangi bir zararının olmadığını söyleyerek, antikor testinin negatif çıkması halinde aşı olacağını açıkladı. Doç. Dr. Dizdar, “İnsanların aşı olmak istemiyorum söylemini anlamıyorum. Ancak daha önce korona virüsü geçirmiş ve bağışıklık kazanmış birinde aşı ters reaksiyona neden olabilir. Aşı olmak isteyenler önce mutlaka antikor testi yaptırsın” diye konuştu.
Üreme çağında olan kişilerin aşıdan muaf tutulmasını öneren Doç. Dr. Dizdar, “Yani aşılamaya belli bir yaşın üstündeki insanlardan başlansın. İngiltere ve Almanya aynı yöntemi izledi. Bu ülkeler 80 yaş ve üstündeki kişileri aşılayarak başladı. Bizde de 70-80 yaş makul bir sınırdır. Gönüllü olarak aşı olmak isteyen de yine aşı olur. Olumsuz herhangi bir yan etkisi olursa da bunu ancak 6 ay ile 1 yıl sonra görebiliriz” ifadelerini kullandı.
 

antikor prof. dr. tevfik özlü korona bağışıklığı