Probiyotik Bağırsak Florasına Ulaşmazsa Sağlığa Yararı Olmuyor

TAKİP ET

Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardım ederek bağışıklık sistemini güçlendiren mikroorganizmalardır.

Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardım ederek bağışıklık sistemini güçlendiren mikroorganizmalardır. Bağırsağın doğal florasının rahatsızlığa yol açan düşman organizmalarla savaşmasını sağlayan probiyotiklerin doğru kullanılması son derece önemlidir. Kullanılan probiyotiğin mutlaka taşıması gereken özellikler ise şikayete uygun olması, savaşçı mikroorganizmalar olması, sayısının yeterliliği ve bağırsak tarafından sindirilmesidir.

Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, “Probiyotiklerden beklenen faydanın elde edilebilmesi bağırsak florasına ulaşmasına ve zararlı flora ile mücadele edebilecek canlı mikroorganizma sayısının yeterli olmasına bağlıdır. Ayrıca kullanılan probiyotiğin bağırsak florasına ulaşması için mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olması gerekir. Kapsül şeklindeki probiyotikler, geç salınımlı kapsül olmalıdır. Probiyotikler canlı miroorganizmalar olduğundan son kullanma tarihi çok önemlidir. Isıya karşı hassas probiyotikler, kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu nedenle etiketlerdeki saklama koşullarına uyulması gerekir.” dedi.

Bağırsaklarda aşırı bakteri yaşadığına ve bununda probiyotik çeşitliliğini artırdığına değinen Dyt. Vildan Çelik, “Kullanılacak probiyotik şikayete göre değişkenlik gösterir. Mesela ishal, gaz, mantar ve antibiyotik kullanımının ardından farklı probiyotikler kullanılması gerekir. Tek bir probiyotikten yeterli fayda sağlanamazsa farklı probiyotikleri birlikte kullanmak daha faydalı olabilir.” ifadelerine yer verdi.   

probiyotik bağırsak florası mikroorganizma