Probiyotiğin Önemi Ve Probiyotik İçeren Besinler

TAKİP ET

Gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz probiyotik içeren doğal besinleri sizler için derledik…

Probiyotiğin vücuda yeteri kadar alınması,  bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayarak birçok hastalığın önlenmesinde büyük rol oynar. Barsak sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde etkisi çok önemlidir. Kanser dahil olmak üzere, alerji, ishal gibi birçok hastalığı önler. Yapılan araştırmalara göre serotonin maddesinin salımına yardımcı olarak depresyon ve stres üzerinde de önemli etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca probiyotik kullanımının diş çürüklerini önlediğine dair çalışmalar da vardır. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Tüm vücut sağlığı için probiyotik önemlidir. 

Probiyotik içeren besinler

Ev yapımı yoğurt; Mutfağın vazgeçilmezi yoğurdu evde mayaladığınız zaman probiyotik açısından daha zengin bir besin elde etmiş olursunuz.  Ayran veya cacık olarak da tüketebileceğiniz. Günde 1 ya da 2 kase ev yoğurdu tüketmeniz önerilir. 

Kefir; Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kefir yüksek miktarda probiyotik içerir. Mayalanma sonucu elde edilen kefir, koyun, inek, keçi ve manda gibi hayvanların sütünden elde edilir. Süt ürünleri arasında en çok probiyotik içeren besin olan kefirin faydaları saymakla bitmez. Başlıca faydaları arasında iskelet sistemini güçlendirmesi, kemik sağlığı, barsak sağlığı ve çok fazla vitamin ve minarel içermesi geliyor.

Süt ve Peynir; Tüm süt ürünlerinin içerisinde probiyotik vardır. Kahvaltıların vazgeçilmezi peynir, bakteri oranı en yüksek besinlerden biridir. Özellikle keçi peyniri önerilir. Keçi sütünden yapılmış peynirde yüksek oranda probiyotik bulunur. 

Turşu;  Ev yapımı turşu iyi bir probiyotik kaynağıdır. Barsak florasındaki probiyotiklerin çoğalmasında etkilidir.  C ve B vitaminleri içerir ve lif açısından da zengindir. Hazır satılan turşular probiyotik içermez, çünkü pastörize edildiği için içerisinde hiçbir bakteri kalmaz.  

Şalgam;  Şalgam suyu da mayalanma sonucu oluşan yüksek probiyotik içerikli gıdalardandır. Barsak florasındaki yararlı bakteri miktarını artırarak barsak dengesini korur.  Böylece bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut hastalıklara karşı dirençli hale gelir.

Boza; Boza fermente bir üründür. Florasında fazlaca laktik asit bakterisi bulundurur. Bu mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterir. Bu faydalı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir, vücudun direnci artar. 

Kimchi; Bir kore yemeği olan kimchi oldukça sağlıklı ve probiyotik deposu bir yiyecektir. Çin lahanasından yapılan ve bolca sos kullanılan kimchi yemeği, yüksek miktarda vitamin içerir.

Kombu çayı; Fermantasyona uğramış kombu çayı, yararlı bakteri ve B vitamini deposudur. Sindirimi rahatlatır ve sıvı ihtiyacını karşılar. Japonlara özgü bir çaydır.

Miso; Japonlara özgü geleneksel sos olan miso, probiyotik kaynağı olan besinlerdendir. Soya fasulyesi toz haline getirirerek, koji adı verilen mantar fermente edilerek miso sosunu ortaya çıkarır. Özellikle kahvaltıda kullandıkları bu sosu çorba olarak da içerler. Protein ve lif içeren bir sos olan miso kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini düşürdüğünü de ortaya koymuştur.

probiyotik hangi sebzelerde bulunur probiyotik besinler probiyotik takviyesi sirke probiyotik prebiyotik probiyotik markaları probiyotik yoğurt