Paris'te Sarı Yeleklilere Ordu Müdahale Ediyor

TAKİP ET

Sarı yeleklilerin, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlediği gösterilerde sokaklar savaş alanını aratmıyor. Polis, sarı yeleklilerin gösterilerine göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor.

Sarı yeleklilerin, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği gösterilerde sokaklar savaş alanını aratmıyor. Polis, sarı yeleklilerin gösterilerine göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor. Belçika’ya da sıçrayan eylemlerde 50 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Akaryakıt zamlarını ve ekonomik durumun kötüye gitmesini protesto eden sarı yelekliler, Fransa genelinde eylemler düzenliyor. Eylemlerde başkent Paris başı çekiyor.

Sarı yeleklerin düzenlediği eylemlere yönelik güvenlik güçlerince üst düzey önlemler alınsa da sokakların savaş alanına dönmesine engel olunamadı. Eylemciler, sadece başkent Paris’te değil, Fransa’nın çeşitli bölgelerinde de polisle çatışmaya girdi. Çatışmalar yüzünden Paris sokaklarından patlama sesleri yükseldi. Sarı yeleklilerin, Champs-Elysees Caddesinden çıkışına izin vermeyen polis, göstericilere yönelik ‘Son defa uyarıyoruz. İtidal çağrısı yapıyoruz.’ ikazında bulundu.  

Fransa İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez tarafından yapılan açıklamaya göre sarı yeleklilerin Fransa genelinde düzenlediği protesto eylemlerine 700 bin protestocu katıldı. Şu ana kadar 700 protestocu gözaltına alınırken, 211 protestocu ise tutuklandı.

Sarı yelekliler, Belçika’da da eylemler düzenledi. Fransa’ya giden otoyol, eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Başkent Brüksel’de polis ile gösterciler arasında yaşanan çatışmalarda ise 70 gösterici gözaltına alındı.

Hollanda’da Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde bir araya gelen sarı yelekliler ise düzenledikleri protesto gösterilerinde hükümete istifa çağrısı yaptı.

Sarı yeleklilerin, protesto gösterilerine Fransa genelinde 89 bin polis müdahale etti. Paris’te güvenliği ise 8 bin polis ile birlikte bir düzine zırhlı araç sağlamaya çalışıyor. Paris genelinde eylemlere katılan sarı yeleklilerin sayısının 1500 civarında olduğu söyleniyor. Hükümet tarafından orduya olayların bastırılması yönünde verilen talimatın ardından sokakların askeri araçlarla dolup taşması gözlerden kaçmadı. 

Fransız polisi, geçen haftaki gösterilerde yağmalanan, camları kırılan dükkanlar, araçlar ve ateşe verilen apartmanlar nedeniyle temkinli davranarak Şanzelize Bulvarı’nda bulunan dükkan ve restoranları gönderdiği notlarla yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı uyardı. Polis, gösteriler esnasında kapı ve pencerelerin kapatılmasını, dışarıda masa, sandalye vb. eşya bırakılmamasını, inşaat şirketlerinden ise dışarıdaki inşaat malzemelerini içeri almalarını istedi.  

sarı yelekliler Fransa Paris protesto Belçika Hollanda