Obezite Kısırlık Nedeni! Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Obez Kadınlar, Dikkat Edin

TAKİP ET

Bilimsel araştırmalar sonucunda obezite ve kısırlık arasında yakın bir ilişki olduğu kanıtlandı. Günümüzde kısırlık nedeni arasında sonra yılan hormonal faktörler kadar fazla kilo da çok önemli. Kilo vermeleri halinde obez kadınlar, hem hamilelik şansını arttırıyor hem de tedaviye daha iyi yanıt veriyor.

Obezite hastalığı başka diyabet ve Kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarken aynı zamanda kısırlık nedeni. Eğer çocuk yapmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey fazla kilolarınızdan kurtulmak. Çünkü kilolu olduğunu süre boyunca üreme tekniklerine başvurmanın olumsuz sonuçları oluyor. 

Eğer obezite sorununuz varsa Diyet ve sporla kilo vermemeniz durumunda çözüm obezite cerrahisi.  obezite ve kısırlık ilişkisine dair Memorial Bahçelievler Hastanesi Obezite Tanı ve Tedavi Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Çağ önemli bilgiler verdi.

HORMONAL SEBEPLERDEN ÖNEMLİ HALE GELDİ

Çocuk sahibi olamayan kişiler de kısırlığa neden olan çok sayıda faktör bulunuyor. Fakat özellikle iki ana faktör bu nedenler arasında ön plana çıkıyor. Hormonal nedenler kısırlık konuda ilk sırada yer alsa da obezite 2. sırada yer alıyor ve büyük bir önem taşıyor. Hatta Uzmanlar son dönemlerde obezite sorununun ormana nedenlerin bile önüne geçtiğini söylüyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalarda obezite nedeniyle ortaya çıkan kadın hastalıkları arasında Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve infertilite yani kısırlık oldukça ön planda. Uzmanlar çocuk sahibi olamayan kişiler de araştırılması gereken en önemli noktalardan birinin kişinin hastalık düzeyinde kilo fazlası olup olmadığı konusu olduğunu belirtiyor.

ÖSTROJEN DENGESİ AŞIRI YAĞ YÜZÜNDEN BOZULUYOR

Obezite hastası kadınlarda vücutta bulunan fazla sayıdaki yağ hücresi, Yumurtalık dışarıdan üreterek östrojen hormonunun dengesini bozulmaya başlıyor. Östrojen hormonunun yüksek miktarda salgılanması durumunda ise yumurtlama ve çocuk sahibi olma engelleniyor. Kadında yumurtlama olsa bile oluşan yumurtalar kalitesiz oluyor.

Kaynak: HABERTÜRK

obezite aşırı kilo çocuk sahibi olmak obez kadınlar kısırlık