O Ülkede Ötanazi Revaçta

TAKİP ET

Batı ülkelerinde her geçen gün yükselen intihar oranının en yüksek olduğu Belçika'da hazırlanan raporda, intiharın bir başka şekli olan ötanazinin yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Batı ülkelerinde her geçen gün yükselen intihar oranının en yüksek olduğu Belçika'da hazırlanan raporda, intiharın bir başka şekli olan ötanazinin yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Belçika'da ötanazinin yaygınlaştığına dikkat çeken rapor, yaklaşık 15 yıl önce kurulan "Ötanazi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu" tarafından hazırlandı.

Hazırlanan raporda 2016 yılında Belçika'da toplam 2 bin 24 kişinin ötanazi ile ölümü seçtiği belirtildi. 2015 yılı ile kıyaslandığında 2016 yılında yüzde 0,1 gibi düşük bir artışın yaşandığı belirtilirken, raporda yer alan rakamın sadece ötanazi vermeye yetkili doktorların resmi raporlarına dayandığı ancak bazı özel nedenlerden ötürü ötanazi raporları çıkartılmayan ölümlerin ise rakama dahil edilmediği belirtildi.

Belçika'da ötanazi yöntemi ilk kez kanunun meclis tarafından kabul edildiği 23 Eylül 2002 tarihinden 7 gün sonra uygulandı. Bu yönteme başvuran kişinin 1962 doğumlu Mario Verstraete isimli eski bir belediye işçisi olduğu biliniyor. Ömrünün son senelerinde beyin ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığı olan multipl skleroz rahatsızlığı ile savaşan Mario Verstraete, ötanazi kanunu mecliste kabul edilmeden önce çektiği bir video ile Belçikalı siyasetçilere seslenerek, onlardan bu konuda yardım talep etti.

Ötanazi Kanunu 2014 Yılında Tartışmalara Sebep Oldu

2002 yılında sadece 18 yaşından büyük insanları kapsayacak şekilde yürürlüğe giren ötanazi kanununda 2014 yılında yapılan değişiklikle 18 yaşından küçükleri de kapsaması uzun tartışmalara yol açmıştı. Birçok kurumun karşı çıkmasına rağmen kanunda yapılan değişiklik kabul edilerek 18 yaşından küçüklere de ötanaziyle ölüm hakkı tanındı.

Ötanazi hakkında hazırlanan rapora göre kanunda yapılan değişikliğin ardından 18 yaşından küçük sadece 2 kişinin bu ötanaziye başvurdu. Ayrıca ülke dışından da ötanazi için Belçika'ya gelenler oluyor. Belçika'da ötenazi yöntemini serbest bırakan kanunun 23 Eylül 2002 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından 31 Aralık 2016 tarihine kadar resmi bilgilere göre toplam 14 bin 750 kişinin ötanazi yöntemi ile yaşamına son verdiği belirtildi.

Belçika ötanazi intihar Batı Ülkeleri