Niçin Kambur Duruyoruz?

TAKİP ET

Bir çoğumuzun duruşunda kamburluk diye de tarif edilen eğrilik var. Günlük yaşantımızda yaşadığımız stres ve mutsuzluk dahi vücudumuzun duruş şekline etki ediyor. Kendimizi mutlu hissettiğimiz anlarda dik dururken stresli ve mutsuz hissettiğimiz anlarda ise omuzlarımız düşmekte ve kapalı bir vücut pozisyonuna geçmekteyiz. Duruşumuzdaki bozukluklar ise sağlığımızı ciddi derecede tehdit ediyor.

Bir çoğumuzun duruşunda kamburluk diye de tarif edilen eğrilik var. Günlük yaşantımızda yaşadığımız stres ve mutsuzluk dahi vücudumuzun duruş şekline etki ediyor. Kendimizi mutlu hissettiğimiz anlarda dik dururken stresli ve mutsuz hissettiğimiz anlarda ise omuzlarımız düşmekte ve kapalı bir vücut pozisyonuna geçmekteyiz. Duruşumuzdaki bozukluklar ise sağlığımızı ciddi derecede tehdit ediyor. 

Duruşumuzu etkileyen faktörleri uzakta değil, yakında aramamızı belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, duruşumuzu etkileyen faktörler ile ilgili bilgi verdi. 

Ayakların Yere Temas Pozisyonu

Yürüme ve denge bozukluğu, ayak tabanında basış sorunları ve ayakların pozisyonu duruş şeklimizi etkilemektedir. Ayaklar, yere düzgün temas etmediği takdirde vücudumuzun duruş şekli baştan aşağı değişmektedir. Ayaklarda yaşanan sorunlar, bacak kemiklerinin pozisyon değişmesine neden olur. Bacak kemikleri de kalça kemiğinin pozisyonunu etkilediğinden dolayı kalça seviyelerinde bozulma meydana gelir. Kalça seviyelerinde meydana gelen bozulmadan direkt etkilenen omurgada eğrilikler ve değişiklikler olur. Omurgada meydana gelen eğrilik ve değişimler ise omuz seviyelerindeki eşitliği bozar. 

Vücut Duruşu Alışkanlıklardan Etkilenir

Yaşamdaki alışkanlıklarda duruş bozulmasına sebep olan faktörler arasında yer almaktadır. Topuklu ayakkabılar, tek tarafta taşınan çantalar ve hamilelikte vücut duruşunda bozukluğa neden olmaktadır. 
 

Vücut duruşunda bozulmalara neden olan diğer faktörler arasında stres, yanlış spor seçimi, yaralanma, kazalar, duygu-durum bozukluğu, ağrı, uyku bozukluğu ile kötü çalışma koşulları sayılabilir. 

Çocuklarda Okul Çantaları Hafif Olmalı

Ankara Medical Journal tarafından yayımlanan araştırmada ilkokul çocuklarının bilgisayar kullanımı ve çanta taşımalarının vücut duruşlarını nasıl etkilediği üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ise çocuklar, doğru çanta kullanma alışkanlığına sahip olsalar dahi sırtlarında ağrı hissetmelerinin sebebinin çantanın ağırlığından ve duruşta görülen asimetriden olduğu tahmin edilmektedir. İlkokul çocuklarındaki asimetrinin bir bölümü normal ve büyüme döneminde düzelse dahi bir bölümünün de günlük yaşantılarını olumsuz etkilememesi için erken teşhis ve uygun egzersiz ve tedavi programlarıyla düzeltilmesi gerekir. 

Telefonla Görüşürken Boyun Dik Olmalı 

Journal Of Physical Therapy Science tarafından yayınlanan diğer bir araştırmada ise  akıllı telefon kullanan 27 erkeğin, telefon kullanırken boyun açılarında farklılık olduğu görülmüştür. Ağrılı grup üzerinde yapılan araştırmada akıllı telefon kullanım esnasında boyunlarını daha fazla öne eğdikleri ve ağrı nedeniyle de kas motor kontrolünde sıkıntı olduğu fark edilmiştir. 

Gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün teknolojiye daha bağımlı hale gelen insanlar, vakitlerinin çoğunu bilgisayar başında geçirmekte, araçla yolculuk yapmakta, telefonla görüşmeleri yaptığı gibi uzun süre telefon ekranından gözünü ayırmamaktadır. Bu teknolojik etkenler ise vücut duruşuna olumsuz etki yapmaktadır. 

duruş şekli eğrilik omurga teknoloji ayak okul çantası