Migren Ağrısını Hafifletmenin Yolları

TAKİP ET

Üç kişiden birinin yaşamlarının bir döneminde baş ağrısından ciddi şekilde şikayetçi olduğuna değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün, migren ağrısını hafifletmek için tavsiyelerde bulundu.

Üç kişiden birinin yaşamlarının bir döneminde baş ağrısından ciddi şekilde şikayetçi olduğuna değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün, migren ağrısını hafifletmek için tavsiyelerde bulundu.

Binlerce yıldır bilinen ve dünyada en sık rastlanan rahatsızlıkların başında migren olduğuna değinen Dr. Duygu Aygün, ciddi iş kaybı ve sosyal sorunlara neden olan migren şikayetlerini hafifletmek için gerekenleri söyledi.

Migrenin ailesel özellik gösteren bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. Aygün, tanısı konulduktan sonra kontrol altına alınabilen migrenin çocukluk, ergenlik ya da erken erişkin yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Migren üzerinde yapılan araştırmalar migren rahatsızlığı genel popülasyonun %10’undan fazlasını etkiliyor. Ayrıca migren rahatsızlığı erkeklerdense kadınlarda daha fazla görülen bir rahatsızlık.

Migren Rahatsızlığı Nasıl Hafifletilir?

Migren rahatsızlığını tetikleyen etken öğrenilerek bu etkenden uzak durulmalıdır.

Migren atağını tetikleyen yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Migren atağının olmadığı zamanlarda yoga, meditasyon, spor ve masaj gibi aktiviteler yapılarak kaslar gevşetilmelidir.

Öğünlerde yemek yemeye çok özen gösterilmeli, açlık sonrasındaki kan şeker düşüklüğü ihmal edilmemelidir.

Migren atağını tetikleme riski bulunan çamaşır suyu, ağır parfüm, sigara gibi kokuların bulunduğu ortamlarda bulunulmamalıdır.

Vücudu yorabilecek fiziksel ve günlük aktiviteler yapılmamalıdır.

Migren atağını tetikleyen rakım yüksekliğine, hava ve mevsim değişikliklerine, lodosa, gürültülü ortamlara ve parıltılı ışığa dikkat etmek gerekiyor.

Düzenli uyku çok önemlidir.

Sabah kalkıldığı zaman 10 dakika nefes ve rahatlama egzersizleri yapmaya özen göstermelidir.  

 

 

migren migren atağı son dakika haber