Meral Yıldız'ın Sacret Text Sergisi

TAKİP ET

14. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında, Meral Yıldız'ın 'Sacret Text' isimli sergisi 4- 17 Eylül tarihleri arasında Gama Sanat Galeri'sinde sanatseverler ile buluşuyor.

14. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında, Meral Yıldız’ın ‘Sacret Text’ isimli sergisi 4- 17 Eylül tarihleri arasında Gama Sanat Galeri‘sinde sanatseverler ile buluşuyor. Mevlevi tarikatı üyesi olan Meral Yıldız, sanatında Sufizm’e göndermelerde bulunurken, Mevlevilik ve Sufizm, sema ritüelleriyle ilgili birçok güncel sanat dalına da ilham veriyor. İngiliz Konsolosluğu bünyesindeki St. Helena Şapeli’nde 2 Eylül tarihinde özel davetle sanat severlerle buluşacak olan sergi, güncel sanatla ilgili birçok farklı sergiye ev sahipliği yapan Gama Sanat Galerisi‘nin St. Helena Şapeli‘ne çok uygun ikincil mekan odaklı projesinde, New Spirituality konuları işleniyor. Hümanisttik aktivizmin bir sonucu olarak demokratik toplum yapısını destekleyen Meral Yıldız, eserlerinde mimari ve dini sembolleri kullanarak yeni bir mistik form oluşturur. ‘Sacret Text’ sergisi de bu anlamda dinler eve kültürler arası uzlaşmayı destekleyici bir noktada. Yıldız’ın dini sembolleri eserlerinde yeniden yorumlamasının amacı; duyma, dokunma ve görme duyularının dışında varlığını sürdüren gerçeğe ulaşmaktır. Çek sanat tarihçisi Martin Maryska’nın krüatörlüğünü yaptığı ‘THE SACRED TEXT’ isimli sergi 4-17 Eylül tarihleri arasında Pazar – Pazartesi günleri hariç her gün 11:00- 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Meral Yıldız 1958 doğumlu Meral Yıldız, Yeditepe Üniversitesi Sanat Tarihi Ögretim Görevlisi, Contemporary İstanbul Sanat Danışmanı Marcus Graf’ın örgencisidir. Sanat eğitiminde Zait Büyükişliyen, Mustafa Ata Ergin İnan gibi değerli hoca ve sanatçılardan ders aldı; Massachusetts College of Art’ da eğitimini tamamladı, halen Yeditepe Üniversitesi’nde, doktora tezine devam etmektedir.    

14. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri demokrasi din gama sanat galerisi hümanizm meral yıldız mevlevi tarikatı New Spirituality sema ritüeli sergi St. Helena Şapeli sufizm the sacret text toplum