Melanom: Yaz Mevsiminin Sinsi Hastalığı

TAKİP ET

Yaz mevsiminde en fazla dikkat edilmesi gereken hususların başında güneş ışınları geliyor. Çünkü zararlı ultraviyole ışınları Melanom türü cilt kanserini tetikliyor.

Yaz mevsiminde en fazla dikkat edilmesi gereken hususların başında güneş ışınları geliyor. Çünkü zararlı ultraviyole ışınları Melanom türü cilt kanserini tetikliyor. 

Türk Onkoloji Derneğinin yaptığı araştırma Melanom türü cilt kanserinin son 30 yıl içerisinde %237 arttığını, 100 bin kişinin 3'ünde bu kanser türünün görüldüğünü gösterdi. Ayrıca Melanom türü cilt kanseri, cilt kanserinin %4'üne tekabül ederken cilt kanserinden ölümlerinde %75'ine sebep olmaktadır.

Erkekler Daha Dikkatli Olmalı

Melanom türü cilt kanseri vakalarının %25'inde bir veya daha fazla atipik ben olurken, %27'sinde ise 50 adet ve üstü basit ben meydana gelmektedir. Erkeklerde Melanom türü cilt kanserinin gelişme riski %2.6 iken bu oran kadınlarda %1.7'dir. Geçmiş yaşam öyküsünde Melanom dışında cilt kanseri olanlarda Melanom türü cilt kanserine yakalanma oranı %2.8 ile %17 arasındadır. Melanom türü cilt kanseri geçirenlerde ise ilk 5 yılda tekrarlama riski %11'dir.  Melanom türü cilt kanserinin üçüncü kez tekrarlama riski ise ilk 5 yılda %30'dur.

Genetik Eğilimli Kişilerde Daha Yaygın

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Katan Sağlam, "Melanom türü cilt kanserinin, genetik eğilimli kişilerde görülme riski daha fazladır. Erkeklerde bu kanser türünün görülme riski %2.6 iken bayanlarda görülme riski %1.7'dir. Ultraviyole ışınlarına daha fazla maruz kalma ve genç bayanlarda solanyum bu kanser riskini artırmaktadır. Ailesi ve birinci derece yakınlarında Melanom türü cilt kanseri geçiren kişiler, iki kat risk altında olduğunun bilincinde olarak daha dikkatli olmalıdır." dedi.

Erken Tanı Önemli

Sağlam, sözlerine şöyle devam etti;
"Melanom türü kanser riski yaşla birlikte artmaktadır. Bu kanser türü erkeklerde ve beyaz ırkta daha fazla görülmektedir. Melanom türü kanser tarama programları, açık tenli ve güneş altında çalışan kişilerde daha sık yapılmalıdır. Halk, ultraviyole ışınlarının etkileri ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Melanom türü kanserden korunmanın ve kurtulmanın olmazsa olmazı erken tanıdır. Bunun içinde insanların, ciltlerindeki değişiklikleri takip ederek şüpheli gördüğü değişimlerde derhal doktora başvurmaları gerekmektedir."

 

Melanom cilt kanseri Türk Türk Onkoloji Derneği