Medical Park Uşak Hastanesinde 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Etkinliği

TAKİP ET

Medical Park Uşak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Yüzüak, Türkiye'de ve dünyada insan sağlığını tehdit eden sigaranın, günümüzde de bu tehdidini halen devam ettirdiğini belirtti.

Medical Park Uşak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Yüzüak, Türkiye'de ve dünyada insan sağlığını tehdit eden sigaranın, günümüzde de bu tehdidini halen devam ettirdiğini belirtti. 

31 Mayıs tarihinin tütün kullanımının sağlığa zararları hususunda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla dünya sigarasızlık günü olarak kutlandığını belirten Yüzüak, sigaranın günümüzde önemli hastalıkların ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini söyledi. 

Yüzüak, "Fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz etkileri olan sigara bağımlılığı önemli bir halk sağlığı problemidir. Sigara bağımlılığı, akciğer ile kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın sebebidir. Ayrıca sigara, sadece içen kişiye değil, içilen ortamda bulunan insanlara da ciddi zararlar vermekle birlikte sigara içen insanlarda görülen hastalıklar, pasif içici olarak adlandırılan bu insanlarda da görülmektedir.

DUMANSIZ HAVA SAHASI

Gelişmiş ülkeler, aldıkları önlemler ve sağladığı toplumsal bilinçlenme ile sigara kullanımını önemli ölçüde azaltmıştır. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi gittikçe artmaktadır. Bunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu anlamak için sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakmak yeterli olur. Bu nedenle de sigara kullanımını önlemek için yürütülen çalışmalara hız verilerek devam edilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen 'Dumansız Hava Sahası' kampanyasına destek artırılmalıdır. Günümüzde kapalı alanlarda sigara içilmesi birçok ülkede yasaklanmıştır. Ülkemizde de 2008 yılında kamu alanlarında, 2009 yılında ise özel hukuk işlerine bağlı olarak faaliyet gösteren lokanta, birahane, kahvehane, kafeterya gibi işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı 4207 sayılı yasa ile yasaklanmıştır. Bu yasa ile sigara kullanmadığı halde sigara dumanına maruz kalan kişilerin zarar görmesinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

PASİF İÇİCİLERDE DUMANDAN ETKİLENİYOR

Pasif içicilik hakkında da bilgilendirme yapan Yüzüak, "Pasif içicilik, başkaları tarafından içilen tütün mamulünün dumanından etkilenme sonucu meydana gelir. Pasif içicilik de her sene birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde her yıl 700 milyon çocuğun tütün dumanına maruz kaldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca pasif içicilik nedeni ile yine her yıl 600 bin kişi yaşamını yitirmektedir. Pasif içicilik nedeniyle yılda meydana gelen ölüm sayısı, trafik kazaları ve uyuşturucu kullanımı sonucunda meydana gelen ölüm sayısından çok fazladır. Tütün dumanına maruz kalan kişilerin, kanser, kalp krizi ve amfizem gibi önemli hastalıklara yakalanma riski çok fazladır. Çocuklar, tütün dumanının zararlarına karşı hassastırlar. Pasif içiciler, tütün dumanına ne kadar maruz kalırlarsa zararlarından o kadar çok etkilenirler. Tütün içilen ortamlarda dumanla yayılan kimyasallar, haftalar hatta aylar sonra dahi etkisini sürdürmektedir. Pencerelerin açık olması ya da havalandırma gibi yöntemlerde bu kimyasal etkilere karşı çözüm değildir. Pasif etkilenimi önlemenin tek yolu kapalı ortamlarda sigara içilmesini önlemektir." ifadelerine yer verdi. 

 

sigara duman dumansız hava sahası pasif içicilik