Lokum ve Çikolatada Trans Yağ ve Koruyucu Maddeye Dikkat!

TAKİP ET

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, Ramazan Bayramı yaklaşırken artan çikolata, şeker ve lokum satışlarında vatandaşlara dikkatli olmaları hususunda tavsiyelerde bulunarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayının olmadığı, ambalajsız ürünleri kesinlikle almamalarını istedi.

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, Ramazan Bayramı yaklaşırken artan çikolata, şeker ve lokum satışlarında vatandaşlara dikkatli olmaları hususunda tavsiyelerde bulunarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayının olmadığı, ambalajsız ürünleri kesinlikle almamalarını istedi. 

Çopur, "Ramazan Bayramını sağlıklı bir şekilde geçirmede gıda güvenliği son derece önemlidir. Bunun içinde bayram öncesi tavan yapan çarşı, pazar ve marketlerdeki alışverişlerde çok dikkatli olmak gerekiyor. 

Bazı vatandaşlarımız, ucuz ürün alabilmek için tüketim tuzağına çok kolay düşerek kalitesiz ve sağlıksız ürünleri tercih edebilmekteler. Vatandaşlarımız, aldıkları ürünün, üretim izni olup olmadığını kesinlikle dikkate alarak merdiven altı ürünlerden uzak durmalıdır. 

Bir gıdanın sağlıklı ve taze olup olmadığı görünüşünden anlaşılabilir. Açıkta satılan ürünler, fizyolojik ya da mikrobiyolojik risk taşıdığından dolayı vatandaşlar, açıkta satılan ürünlere yaklaşmamalıdır. Aksi takdirde sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirler." şeklinde konuştu.

Trans Yağ İçeren Çikolatalar 

Bayram ikramlarının gözdeleri arasında yer alan lokum satışlarının, bayram dolayısıyla tavan yaptığını belirten Çopur, "Bayram öncesinde çok çeşitli Lokum ve şekerleme türleri piyasada yer almaktadır. Biz, bu ürünlerin bir çoğunun sağlıksız ve kalitesiz olduğunun farkındayız. Özellikle merdiven altı ürünlerde raf ömrü uzun olsun diye yasal çerçevenin çok üstünde koruyucu madde kullanılmaktadır. Bu koruyucu maddeler ise sağlığa zarar veriyor. Alacağımız ürünün tazeliğini üzerine parmağımızı bastırdığımızda yayılmamasından ve eski halini almasından anlayabiliriz. Kaliteli lokum canlı göründüğü gibi kesinlikle ele yapışmaz. Birçok çikolatada trans yağ, soya proteini ve yapay koruyucu kullanıldığını bunlarında insan sağlığına olumsuz etki yaptığının farkındayız." dedi.

Vatandaşlarımıza üstünde küçük beyaz noktacıklar bulunan çikolataları kesinlikle almamalarını tavsiye eden Çopur, "Taze ve kaliteli gerçek çikolata ele alındığında birkaç dakika içinde erir. Bunun nedeni ise kakao yağının 33 derecenin üstünde erimesidir. Kaliteli ve taze çikolata tüketildiği zaman ağızda yağlı bar tat yerine hoş bir koku bırakır. Taze çikolata, ağza asla yapışmaz." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

lokum çikolata şeker bayram alışveriş merdiven altı