Lavanta yağının faydaları nelerdir? Lavanta yağı nelere iyi gelir?

TAKİP ET

Hoş kokusu sebebiyle yüzyıllar boyunca parfüm yapımında kullanılmış olan lavanta, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. 

Hoş kokusu sebebiyle yüzyıllar boyunca parfüm yapımında kullanılmış olan lavanta, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Yağ ve çay olarak tüketilebilen lavanta, stresi azaltma ve gerginliği ortadan kaldırmada da birebirdir. İşte lavanta yağının sağlık için faydaları…

Lavanta Yağı Nasıl Çıkarılır?

Çay ve yağ olarak tüketilebilen lavantanın Latince adı hoş aroması dolayısıyla ‘Yıkamak’ anlamı taşıyan ‘Lavare’dir. Lavanta yağı ise genellikle lavanta bitkisinin çiçeklerinden buhar damıtma yoluyla çıkartılmaktadır. Yüksek ve kırsal kesimlerde oluşan bu bitki yaklaşık olarak 40-50 santim uzunluğundadır.



Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından pek çok faydası bulunan lavanta yağı, özellikle sinir ve gerginliğe birebirdir. Sinirler ve anksiyete sorunları için muhteşem bir sakinleştirici kokuya sahip olan lavanta yağı, migren, baş ağrısı, sinir gerginliği ve depresyon tedavisinde yardımcıdır. İçerdiği canlandırıcı aroma sebebiyle zihinsel aktiviteyi arttıran bu yağ, sinirsel yorgunluğu ve huzursuzluğu da yok eder. Ayrıca otonom sinir sistemi üzerinde de iyi araştırılmış bir etkiye sahiptir. Kaslar ve eklem ağrıları üzerinde de hafifletici bir etkiye sahip olan lavanta yağı, çeşitli cilt bozukluklarını tedavi etmede de yardımcıdır. Saç ve saç derisinin beslenmesinde, saç derisinin dezenfekte olmasında yardımcı, saç dökülmesi sorununda da etkilidir. Bağırsak hareketliliğini arttıran ve sindirimi geliştirmeye yardımcı olan lavanta yağı, solunumsal bozuklukları rahatlatır, kan dolaşımını arttırır ve ferahlatıcı kokusu sebebiyle ruh halini iyileştirir. Sakinleştirici özelliğe sahip olan bu yağ, uykusuzluk sorunu bakımından da oldukça etkilidir. Uykusuzluk sorununu azaltır ve genel uyku kalitesini yüzde 60 oranda arttırır. 



 

lavanta yağı lavanta