Kurban Bayramı Çocuklar İçin Travma Olmasın

TAKİP ET

Kurban kesimlerinin dikkatsiz yapılması neticesinde çocukların bayramda travma geçirme riskinin yüksek olduğuna değinen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, kurban kesimlerinde dikkatli olunması hususunda vatandaşları uyardı.

Kurban kesimlerinin dikkatsiz yapılması neticesinde çocukların bayramda travma geçirme riskinin yüksek olduğuna değinen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, kurban kesimlerinde dikkatli olunması hususunda vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramının çocuklara nasıl anlatılması ile ilgili önemli açıklamalar yapan Liv Hospital Samsun Çocuk Psikiyatri Kliniğinden Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, “Kurban kesimlerinin çocuklarımız açısından travmaya dönüşmemesi için çok dikkatli olunması gerekir. Farkında olmadan yapılan hatalar, çocukları aşırı korkutmakta ve bu da çocuklar için birçok psikolojik sorunun başlangıç noktasını teşkil etmektedir.” şeklinde konuştu.

Kurban Kesimi Çocuklara Kesinlikle Gösterilmemeli

Toplumda çok tartışılan kurbanın nasıl kesildiğinin çocuklara izlettirilip izlettirilmeyeceği hususuna da değinen Psikiyatri Uzmanı Yıldırım, “12-13 yaş üzeri çocuklar, kendileri isterlerse kurban kesimini izleyebilirler. Ancak 12-13 yaş altı çocuklar, kurban kesimini kesinlikle izlememelidir. Çünkü bu çocuklar, kurbanın dini kavramını idrak edecek yaşlarda olmadıkları için büyük bir travma yaşayabilirler. Ayrıca çocuklar, şiddeti normal olarak algılayabilirler. Ebeveynler, Kurban Bayramı süresince çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeli, sohbet etmeli ve normal zamanlarda yapmaya  vakit bulamadığı şeyleri yapmalıdır.

Kurban Kesimi Çocuğun Yaşına Uygun Anlatılmalı

Kurbanın niçin kesildiğinin çocuklara yaşına uygun şekilde anlatılması gerektiğinin önemine de değinen Psikiyatri Uzmanı Yıldırım, “Çocuklara kurban kesiminin önemi anlatılırken halk arasında Hz. İbrahim Peygamberin hikayesi anlatılmaktadır. Bu hikayenin sonu her ne kadar iyi bitse ve dini teslimiyet çocuklara aktarılmak istense de çocuklar, bu durumu idrak edecek yaşta değillerdir. Bu hikayeyi dinledikten sonra kendi babalarının da aynı şeyi yapabilecekleri ile ilgili kaygı yaşama riskleri yüksektir. Bu nedenle kurban kesimi çocuklara yardımlaşma ve fakirlerin ihtiyacının karşılanması temasında anlatılırsa daha doğru olur.” ifadelerine yer verdi.

Kurban Bayramı kurban kesimi çocuk travma