Kulak Sağlığımızı Korumak İçin Uzak Durmamız Gereken 7 Şey

TAKİP ET

Kulaklarımız, vücudumuzdaki en hassas organlarımızdan biridir. Bu hassas organımıza bilinçsiz davranışlarımız ile zarar verebiliriz.

Kulaklarımız, vücudumuzdaki en hassas organlarımızdan biridir. Bu hassas organımıza bilinçsiz davranışlarımız ile zarar verebiliriz. Bu bilinçsiz davranışlar, sağırlığa dahi neden olabilir. Kulak sağlığımızı korumak için uzak durmamız gereken 7 şey hakkında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım vatandaşları bilgilendirdi.

Yüksek Sesli ve Gürültülü Ortamlar

Kulaklarımız, yüksek sesten daima zarar görür. Bu konuda yapılan en bilinçsiz davranış ise yüksek sesle müzik dinlemektir. Ayrıca yüksek sesli veya gürültülü ortamlarda çalışanların işitme kaybına uğradıklarına sık rastlanmaktadır. Kulak sağlığını korumak için silah atarken kulak koruması takmak, yüksek sesli patlamaların olduğu bölgelerden uzak durmak, yüksek sesli eğlence merkezlerine gitmemek kulak sağlığını korumak açısından önemlidir. Yüksek ses ve gürültülü ortamların kalıcı işitme kaybına yol açabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Kulak Temizleme Çubukları Kullanmak

Kulaktaki kirin, kulak kanalında birikerek kulağın tıkanmasına yol açan kulak temizleme çubuklarını kesinlikle kullanmamak gerekir. Kulaktaki kir, ellemediği sürece kendini dışarı doğru atar. Kulak çubukları ise bu sisteme zarar verir. Ayrıca kulak çubukları ile derin temizleme yapılırsa kulak zarının zarar görme ihtimali yüksektir.

Kulak Damlaları

İçeriğinde Gentamisin etken maddesi olan kulak damlaları kulağa zarar verir.  Bu yüzden bu etken maddeyi içeriğinde barındıran damlaları bilinçsiz şekilde kullanmamak gerekir. Ayrıca içeriğinde ne olduğu belirsiz karışımlar, kulak kanalındaki Ph dengesini bozduğundan dolayı kulaklarda mantar ve iltihap oluşumlarına rastlanabilir.

Cep Telefonları

Radyasyon ve elektromanyetik dalga yayan cep telefonları kulak için bir hayli zararlıdır. İlk arama esnasında cep telefonunu kulaktan uzak tutmak gerekir. Ayrıca cep telefonu ile uzun süre görüşülecekse kulaklık tercih edilmelidir.

Baş Dönmesi

Kulaklar, sadece işitmemizi sağlayan organlar değildir. Vücut dengemizin sağlanmasında da önemli rolü vardır. İç kulaktaki denge sisteminin bozulduğunun en önemli belirtileri ise kulakta çınlama, kulağın tıkanması, basınç artışı ile baş dönmesidir. Bu belirtiler aynı zamanda işitmeyi de olumsuz etkiler.

Piercing, sigara ve antibiyotiklerden de kulak sağlığı açısından uzak durulması gerekir.

kulak sağlığı kulak temizleme çöpü cep telefonu işitme kaybı