Köydeki İğrenç "Adet Kulübesi" Geleneği Yine Can Aldı

TAKİP ET

Nepal'de regl olan kadınların mundar Görüldüğü gelenekte bir kadında hayatını kaybetti. Bu gelenek yüzünden ülkede geçen ay bir kadın ve iki çocuğu Hayatını kaybetmişti.

Nepal'in kuzeybatısındaki Doti bölgesinde Adet gördüğü için gönderildiği kulübede gece ateş yakan 21 yaşındaki kadın Duman'dan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Parwati Bogati adlı kadının cesedi, ertesi gün kendisine bakmak için giden kayınvalidesi tarafından bulundu. Yerel polis yetkilisi Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gece ısınmak için ateş yakan kadının penceresi olmayan kulübenin kapısını kapattığı için duman zehirlenmesinden öldüğünü tahmin ediyoruz" dedi.

GEÇEN AY DA BİR KADIN VE İKİ ÇOCUĞU ÖLMÜŞTÜ

Bölgede geçen ay da yine bir adet kulübesinde bir anne ve iki çocuğu benzer şekilde Can vermişti. Ülkede 'Çopadi' adı verilen regl olan kadınları evden uzaklaştırma geleneği 2017 yılında suç kapsamına alındı ancak Bazı kesimler hala yaygın olarak bu uygulamaya devam ediyor.

Yasa, 3 ay hapis cezası öngörüyor.

Yüzyıllar öncesine dayanan Hinduizm İle bağlantılı bu gelenekte yasa 3 ay hapis cezası öngörüyor. Geleneğe göre yeni doğum yapan ya da Adet gören kadınlar mundar görülüyor. Kadınlar bu durumlarda uğursuzluk getirdiğine inanıldığı için küçük kulübeler da ya da ağırlar dayatmaya zorlanırken Dini sembollerle erkeklere Çiftlik hayvanlarını ve bazı yiyeceklere dokunmaları da yasaklanıyor. Ayrıca kadınlar evlerde bulunan tuvalet ve banyolara da sokulmuyor. Soğuk kulübelerde kış aylarında güçlüklerle karşılaşan kadınlar zaman zaman saldırıya uğruyor. Genç kızlar böyle durumlarda Okula da gidemiyor.

 

Nepal adet kulübesi regl son dakika