Koşmak Ömrü Uzatıyor

TAKİP ET

Opr. Dr. M. Melih Çiçek, Dallas Cooper Enstitüsü tarafından yapılan egzersiz ve ölüm arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Opr. Dr. M. Melih Çiçek, Dallas Cooper Enstitüsü tarafından yapılan egzersiz ve ölüm arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmanın sonuçlarını paylaştı. 

Koşmak, yaşam süresini uzatan en etkili egzersiz yöntemi olabilir. Sigara ve alkol kullanılsa, kilolu olunsa dahi yavaş ve seyrek koşular bile ömrü ortalama 3 yıl uzuyor. İnsan ömrü üzerinde bu kadar etkili başka bir spor dalı yoktur. Gün içerisinde yapılan 5 dakika koşu dahi ömrü uzatıyor. 

Koşu, Erken Ölüm Riskini %40 Düşürüyor

Yapılan araştırma sonuçlarına göre hızı ne olursa olsun koşu, erken ölüm riskini %40 oranında düşürüyor. Ayrıca yapılan araştırmalarda sigara, alkol, hipertansiyon obezite gibi sağlığı olumsuz etkileyen durumlar olsa dahi koşunun, ömrü uzattığı ortaya çıktı. 

Bu verilerden hareket eden bilim adamları, koşucu olmayan ve araştırmaya katılan insanların, spor yapmaya başladığı zaman ölüm riski %16, kalp krizi geçirme riski %25 oranında azalıyor. 

Haftada 2 Saat Koşulduğu Takdirde Ömür, Her 40 Yılda 3.2 Yıl Uzuyor

Araştırma sonuçlarına göre  haftalık 2 saat  ta koşu yapan birisi, 40 yılda 6 ayı koşarak geçiriyor. Bu da ömrü 2.8 ile 3.2 yıl arasında uzatıyor. 

Araştırma sonuçları 1 saatlik koşunun insan ömrüne yedi saat kattığını ortaya çıkardı. 

İnsanlar, şunu da bilmelidir ki koşmakla ölümsüz olunmaz. Ne kadar koşarlarsa koşsunlar, ömürleri en fazla 3 yıl uzar.

Yürümek ve Bisiklet Sürmek Ölüm Riskini %12 Azaltıyor

Koşu ile aynı eforu gerektiren yürümek ve bisiklet sürmek gibi aktiviteler ise erken ölüm riskini %12 azaltıyor. 

Erken ölüm riskine karşı en iyi tedbir, erken ölüm riskini artıran fazla vücut yağları ve yüksek tansiyon ile de savaşan koşudur. Koşu, uzun vadeli sağlığın en iyi göstergesi olan aerobik fitliği artırıyor. 

Koşmak Kadar Sağlıklı Yaşam Tarzı da Önemli

Opr. Dr. M. Melih Çiçek, "Araştırma sonuçlarına göre koşan kişiler, uzun yaşayan insanlardır. Ayrıca araştırmaya katılan koşucular, sağlıklı yaşam tarzlarına sahip insanlardır." dedi. 

koşu sağlıklı yaşam tarzı Dallas Cooper Enstitüsü ömür