Koronavirüs aşısında öncelikli meslek grupları hangileri? Sağlık Bakanlığı listeyi paylaştı

TAKİP ET

Bugün sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlayan aşı ile beraber aşıda öncelikli meslek grupları listesi de Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi.

Bugün sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlayan aşı ile beraber aşıda öncelikli meslek grupları listesi de Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi. Listede ilk etapta sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlar yer alırken ikinci etapta ise hizmet sektöründe çalışan kişiler yer alıyor. İşte dört aşamadan oluşan aşı uygulaması ve tüm detaylar...

Aşı Uygulaması 4 Aşamada Gerçekleşecek

Sağlık Bakanlığı tarafından covid19asi.saglik.gov.tr adresinde aşı olacak meslek gruplarının sıralı listesi paylaşıldı. Listenin paylaşıldığı sayfada, hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkilerinin değerlendirilerek COVİD-19 aşısının uygulanacağı grupların belirlendiği bilgisine yer verildi. Bu bağlamda birinci aşamada sağlık çalışanları, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar ile 65 yaş üstü bireyler aşılanacak. İkinci aşamada ise hizmetin sürdürülmesi için öncelikli olan sektörler ve 50-64 yaş arası bireylere aşı uygulanacak. Üçüncü aşamada ilk olarak kronik rahatsızlığı olan kişiler yaş gruplarına göre sıralanıp aşılanacak ve geriye kalan grupların aşılanmasıyla üçüncü aşama da tamamlanmış olacak. Dördüncü ve son aşamada ise aşılama sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar aşılanacak. 


Aşılanan Sağlık Çalışanı Sayısı Açıklandı

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklamada, bugün başlayan aşılama uygulamasında aşılanan sağlık çalışanı sayısının 100 bini geçtiği duyuruldu. 

Aşının Yan Etkileri Neler?

Aşılama sıralamasının paylaşıldığı sitede, aşı süreci ve aşının olası yan etkileri hakkında da bilgi verildi. Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık olabileceği bunun için aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verme ve soğuk uygulama yapma gibi önerilere yer verildi. Ayrıca parasetamol içeren ağrı kesicilerin de kullanılabileceği bilgisi eklendi. Yorgunluk halinde ise istirahat etmek ve yeterli sıvı alındığından emin olmak gerektiği belirtildi. Ayrıca hafif ateş ve titreme gibi yan etkilerin de görülebileceği belirtildi. Aşının olası yan etkileri arasında baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı ile kusma ve ishalin de yer aldığı aktarıldı. Ayrıca ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması halinde sıvı kaybı olabileceğinden dolayı sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altı çizildi. 

koronavirüs aşı sağlık fahrettin koca