Korona virüs aşıları ne zaman korumaya başlar! Tevfik Özlü'den açıklama!

TAKİP ET

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşının koruyuculuğuyla ilgili açıklamada bulundu. Özlü, "Aşı vurulur vurulmaz insanlar güvende olamazlar" ifadelerini kullandı. Peki, korona virüs aşıları ne zaman etkili olacak?

Toplumsal bağışıklık için aşıların mümkün olduğunca fazla kişiye yapılası gerekiyor. Bu da Türkiye için minimum 130 milyon aşının gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak bu duruma bir de aşının etki süresi ekleniyor... Konu hakkında konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşı olan insanlara tavsiyelerde bulundu. Aşı olan kişilerin hiç aşı olmamış gibi günlük hayatlarına devam etmesini isteyen Özlü, Avrupa'da olduğu gibi aşı olanların Türkiye'de kısıtlamalardan muaf olmadığını belirtti.

AŞI OLUNDUKTAN 1.5 AY SONRA KORUMA BAŞLANIYOR!

Aşı vurulur vurulmaz koronadan kurtunulmadığını belirten Prof. Dr. Özlü, “Asla öyle bir durum yok. Aşı vurulur vurulmaz insanlar, güvende olamazlar. Aşı vurulduktan sonra 4 hafta bekleyip ikinci dozu yaptıracağız. İkinci dozdan sonra ancak 15 gün geçince antikor seviyesi belirli düzeye ulaşabiliyor. Dolayısı ile aşı olduktan ancak 1 buçuk ay sonra koruyucu özelliği kazanıyor. Kaldı ki bu koruyuculuğu da hasta olmaktan korumak şeklinde anlamak lazım, yoksa mikrobu alma ve bulaştırma açısından koruyucu bir özellik sağlayıp sağlamadığı belli değil. Aşı olan insanlarında hiç aşı olmayan insanlar gibi tedbirlere uyması gerekiyor” dedi.

"EN UFAK GEVŞEME ESKİ VAKA SAYILARINI GERİ GETİRİR"

Korona virüsün birmediğini ve hala can almaya devam ettiğini belirten Özlü, ufak bir salmada eski vaka sayılarının yeniden görülebileceğini belirtti. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80'in aşı yaptırmış olması gerektiğini belirten Özlü, “Şu anda salgın devam ediyor. Her gün 5 binin üzerinde yakın yurttaşımız hastalığa yakalanıyor. Her gün 100ün üzerinde vatandaşımızı da kaybediyoruz bu hastalıktan dolayı. Dünyada da salgın yükselişte pek çok ülkede kontrol sağlanamadı tedbirlere rağmen. Yani gevşememek lazım. Aşının olması ve uygulanması salgının kontrolü açısından iyi bir adım ama henüz aşının etkilerini görmek için çok erken. Bir de toplumun yüzde 80inin aşılanması lazım ki biz salgını durdurabilelim" diye konuştu.