Korona vakaları ne zaman sıfırlanacak? Bilim Kurulu üyesi yanıtladı

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Levent Yamanel, Ramazan Bayramı'nda 81 ilde uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının vakaların düşmesinde büyük etkisi olacağını söyledi ve umut verici açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Levent Yamanel, Ramazan Bayramı’nda 81 ilde uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının vakaların düşmesinde büyük etkisi olacağını söyledi ve umut verici açıklamalarda bulundu. Eğer Ramazan Bayramı’nda yasak gelmeseydi yüksek ihtimalle vakalarda artış görülecekti diyen Yamanel, tedbirlerin iyi bir şekilde uygulanması halinde vaka sayılarında daha fazla azalma yaşanabileceğinin altını çizdi.

Vaka Sayıları Yaz Aylarında Azalabilir

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Levent Yamanel, ülkemizdeki koronavirüs vakaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber viral solunum yolu enfeksiyonlarında azalma görüldüğünü belirten Yamanel, koronavirüsün de hem ultraviyole ışınları hem de ısıya duyarlı olduğunun bilindiğini ifade etti. Tüm bunlar ele alındığında vaka sayılarında yaz aylarının gelmesiyle birlikte daha fazla azalma olacağını ümit ettiğini, durumla ilgili en net zamanın göstereceğini ancak havaların sıcak gittiği son günlerde bu olumlu etkilerin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığını ifade etti.


Sokağa Çıkma Yasaklarının Etkisi Büyük

Ülkemizde salgına karşı tedbir amaçlı uygulanan sokağa çıkma yasaklarının özellikle son dönemde vaka sayılarındaki düşüşte çok büyük etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Levent Yamanel, sokağa çıkma yasaklarının yanı sıra alınan sıkı tedbirlerin vaka sayılarındaki düşüşe büyük ölçüde yansıdığını ifade etti. Özellikle maske takma ve sosyal mesafeye uymanın yayılma hızındaki düşüşte karşıda büyük bir etkisi olduğunu, özelikle Ramazan Bayramı için alınan sokağa çıkma yasağı kararının çok önemli olduğunu söyledi. Bizim kültürümüzdeki bayramlaşma, tokalaşma ve sarılma gibi faktörlerin düşünülerek 81 ilde tedbir amacı sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildiğini söyleyen Yamanel, yasak gelmeseydi hem temasın artması hem de kalabalık ortamların oluşması sebebiyle vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşanma ihtimalinin çok yüksek olabileceğini dile getirdi. 

 

levent yamanel #koronavirüs