Konserve Gıdalarda Ölümcül Risk

TAKİP ET

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte evde bilinçsiz bir şekilde hazırlanan konservelerin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dair uzmanlar tarafından uyarılar geliyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte evde bilinçsiz bir şekilde hazırlanan konservelerin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dair uzmanlar tarafından uyarılar geliyor.

Ülkemizde birçok kişi meyve ve sebzeleri kış mevsiminde de tüketebilmek için geleneksel yöntemler ile evlerde konserve hazırlıyor. Ancak her türlü gıdanın bilinçli olarak işlem görmesi gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu |Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Konserve gıdalar bilinçsiz bir şekilde işlem gördüğü zaman ölümcül zehirlenmeye yol açan botulismus vakasına sebep olabilir." dedi. 12 ila 72 saat aralığında şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi belirtiler ile ortaya çıkan botulismus vakası ile ilgili bilgi veren Uzel, "Botulismus zehirlenmesine 'clostridium botulinum' isimli bir bakterinin toksini sebep olmaktadır. Clostridium botulinum, basınç ve sıcaklığa dayanıklılığı yüksek olan dirençli bir mikroorganizmadır. Bu mikroorganizmanın ev koşullarında yok edilmesi mümkün değildir. Bu tip zehirlenmelere daha çok konservelerin basınçlı tencere kullanılmadan, gerekenden daha düşük sıcaklıkta yeterli şekilde pişirilmeden hazırlanması yol açmaktadır. Zehirlenme vücut direncine bağlı olarak konservenin tüketilmesinin ardından 12 ila 72 saat aralığında şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.  Zehirlenme ortaya çıktığı zaman bireysel olarak tedbir alınmadan en kısa zamanda sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir." dedi.

Şekil Bozukluğu Olan Kapaklar Kullanılmamalıdır 

Yaz ve sonbahar mevsimlerinde ev koşullarında bilinçsizce hazırlanan konserveler nedeniyle zehirlenme riskinin yüksek olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Uzel, hijyen koşulları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"Genellikle sebzelerin kurutularak veya dondurularak tüketilmesi tercih edilmektedir. Ev koşullarında hazırlanan konserveler için cam kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılması halinde de onaylı malzeme olmasına özen gösterilmelidir. Şekil bozukluğu ile birlikte paslı kapaklar kesinlikle kullanılmamalıdır. Kapaklar, kullanılmadan önce en az 15-20 dakika kaynatılmalı ve her seferde yeni kapak kullanılmalıdır. Gıdalar, asitlik derecesine uygun sıcaklıklarda yeterince pişirilmelidir. Kavanozun kapağında şişkinlik ve sızıntı olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Dışa doğru bombe şeklinde şişkinlik yapmış, tat, renk ve koku bakımından kötü olan konserveleri israf olur düşüncesiyle de olsa kesinlikle tüketmemek gerekir. Tatta meydana gelen bozulmalar her zaman anlaşılamayacağından dolayı gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Marketten satın alınan konserve gıdaların ise son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları kesinlikle kontrol edilmekle birlikte hasar gören, dışa doğru bombeli, paslanmış, sızıntının olduğu ambalajların satın alınmaması gerektiği gibi kapağı açıldığı zaman fışkırma yapan konserveler tüketilmemelidir." 

konserve botulismus zehirlenmesi kavanoz