Klimalardaki Büyük Tehdit: Lejyoner

TAKİP ET

Aşırı sıcaklarda bunalan insanlar, klimalı serin ortamlara yönelse de klimalar, bilinçsiz ve sürekli kullanıldığı takdirde çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.

Aşırı sıcaklarda bunalan insanlar, klimalı serin ortamlara yönelse de klimalar, bilinçsiz ve sürekli kullanıldığı takdirde çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. 

Uzman Dr. Şafak Göktaş, klima rahatsızlıkları içerisinde en önemlisi olan Lejyoner hastalığına yol açan Legionella Pneumophila olarak adlandırılan bakteriye karşı uyarıyor. Bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem ise klima sistemlerinin sürekli denetimi ve düzenli olarak temizlenmesidir. 

Lejyoner Rahatsızlığı Nedir?

Legionella Pneumophila bakterisi dolayısıyla akciğerde meydana gelen iltihaplanmaya Lejyoner denilmektedir. Lejyoner hastalığına neden olan bakterinin klima sistemlerinde uygun ısı ve nemde çoğalarak etrafa yayıldığını belirten Uzm. Dr. Şafak Göktaş, klima sisteminin yoğun olarak kullanıldığı otel, plaza, hastane gibi ortamlarda bu bakterinin salgın şeklinde yayılabileceğinin önemi üzerinde duruyor. Legionella Pneumophila bakterisi, akciğere ulaştığı takdirde atipik zatürreye yol açıyor. Bu zatürre türünü, diğer zatürre türlerinden ayırmak zor olmakla birlikte ölüme yol açabiliyor. 

Lejyoner Rahatsızlığından Nasıl Korunabiliriz?

Ilık ve durgun sularda üreyen bu bakteri türünün özellikle yaz aylarında salgın şekline dönüşmesinin nedeni klima kullanımı ile ilişkilendirilmektedir. Bu rahatsızlıktan korunmak için klima sistemlerinin denetim altında tutulması, mikroplardan arındırılması, soğutucu ve su tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Klima sistemlerinin teknik bakımının doğru ve düzenli yapılmasının bakterinin bulaşma riskini düşürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Göktaş, "Ortamın dezenfekte edilmesi gerekir. Bu bakteri türü suda ürediğinden dolayı su sistemi ile çalışan ürünlerin bakımı önemlidir. Ayrıca klimaların gereksiz ve aşırı kullanımından kaçınılmalıdır." şeklinde konuştu.
Lejyoner hastalığına tanı konurken semptomlar yeterli olmadığından bir takım laboratuvar testlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca Legionella bakterisinin antijen, antikor veya direkt olarak kendisini idrar ve kanda arayan laboratuvarlarda vardır. 

klima lejyoner aşırı sıcak Legionella Pneumophila klima sistemleri