Kızamık Vakaları 4 Kat Arttı!

TAKİP ET

Aşıyla çok rahat önlenebilecek olan kızamık rahatsızlığındaki vaka sayısının her geçen gün artması endişe veriyor.

Aşıyla çok rahat önlenebilecek olan kızamık rahatsızlığındaki vaka sayısının her geçen gün artması endişe veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre kızamık rahatsızlığındaki vaka sayısı dünya genelinde bu senenin ilk üç ayında geçen seneye göre dört kat arttı. Dünya genelinde görülen vaka sayısındaki bu önemli artıştan sonra Dünya Sağlık Örgütü aşılamanın önemine vurgu yapan bir açıklama yaptı.   

Aşıyla rahatlıkla önlenebilen kızamık rahatsızlığnda vaka sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan son raporlar ise vaka sayısındaki artışın önemli boyutlara ulaştığını gösteriyor. Bu yılın ilk çeyreğinde görülen kızamık vakalarının, geçen yılın ilk çeyreği ile kıyaslandığı zaman dört kat artışla 112 bin 163’e ulaştığı görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre kızamık vakalarındaki en büyük artış Afrika’da oldu. Kızamık rahatsızlığının salgın boyutuna ulaştığı ülkeler ise Ukrayna, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan, Etiopya ve Madagaskar. Kızamık rahatsızlığında aşılanma oranının %85’de kaldığına değinen Dünya Sağlık Örgütü, salgının önlenmesi için bu oranın %95 seviyelerine ulaşması gerektiğine vurgu yapıyor.

Aşı Reddi Ölüm Demek

Ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmayı kabul etmeyenlerin sayısı 40 bin civarında. Aşı reddinin vaka sayısını artırdığına ve bunun ölümle sonuçlanabileceğine değinen Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzamanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Aşı programlarının yapılmadığı yıllar öncesinde kızamık aşısı yapılmayan çocukların akciğerlerinin göz göre göre paramparça olduğunu, nefessiz kalarak öldüklerini ve hiçbir ilacın etki etmediğinden çocukların göz göre göre kaybedildiğini hiç unutmam. Aşılama kişisel bir tercih değildir. Aşılama olmadığı zaman toplum sağlığı da tehlikeye girer.” dedi.  

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Gökdemir ise “Aşılama karşıtları, kızamık, menenjit ve boğmaca rahatsızlığında görülen vaka sayısının son yıllarda artmasındaki en önemli etkendir. Çocukların aşılanması için ailelerin ikna edilmesi çok önemli bir husustur.” şeklinde konuştu.   

Dünya Sağlık Örgütü kızamık aşı son dakika