Kısa Günlerde Depresyon Riski Yükseliyor

TAKİP ET

Kış mevsiminin soğuk ve kısa günleri beyin hormonları üzerinde değişiklik yapıyor. Günlerin kısa ve havaların soğuk olması sosyal aktivitelerimizi kısıtladığı gibi uyku ve yemek alışkanlıklarımız üzerinde de değişiklik yapmaktadır.

Kış mevsiminin soğuk ve kısa günleri beyin hormonları üzerinde değişiklik yapıyor. Günlerin kısa ve havaların soğuk olması sosyal aktivitelerimizi kısıtladığı gibi uyku ve yemek alışkanlıklarımız üzerinde de değişiklik yapmaktadır. Teknolojinin her geçen gün yalnızlaştırdığı insanların kış mevsiminde depresyona girme riski ise bir hayli yükseliyor.

Bu hususta sıkça uyarılar yapan uzmanlar, özellikle kış mevsiminde geçen hareketsiz günler ve değişen beslenme ve uyku alışkanlığı nedeni ile alınan kiloların yaz depresyonunu tetikleyebileceğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, kış depresyonu ve depresyon rahatsızlığı ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“İzlediğimiz filmler, dinlediğimiz şarkılar, okuduğumuz kitaplar içinde bulunduğumuz ruh halinden etkilenmekedir. ‘Depresyon hırkası’ denilen bir terim olsa da ‘Depresyon bitkisi, depresyon yeleği, depresyon şortu’ gibi terimler yoktur. Dünyada ve ülkemizde kış depresyonu bir başka yaşanmaktadır. İnsanların, kış mevsiminde depresyona girmesinde günleri kısalması en önemli etkendir. Günler kısalınca beyin, güneş ışınlarına daha az maruz kalmaktadır. Bu da uyku ve uyanıklık dengesini belirleyen melatonin denilen hormonun daha az salgılanmasına yol açıyor. Serotonin hormonunun miktarındaki değişiklikler ise iştahı artırmaktadır. Günler kısalınca ve havalar soğuyunca sosyal aktivitelerimiz ister istemez kısıtlanıyor. Yaz mevsminde deniz, plaj, sahilde yürüyüş, gece hayatı gibi sosyal aktiviteleri kış mevsiminde yapmanın imkanı olmuyor. Kışın yaşadığımız dijital yalnızlık ve hareketsiz yaşam tarzı depresyonu ister istemez tetikliyor.”   

depresyon kış mevsimi sosyal aktivite kısa gün