Kış Mevsiminde Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

TAKİP ET

Hamilelik süresince her anne adayının kendine ekstra dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve rahat bir hamilelik süreci geçirmek, bedensel ve psikolojik olarak olumlu geçen bir gebelik sonucunda, sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olunabilir. Kış hamileleri besin bolluğu açısından oldukça şanslı kişilerdir. Kış meyve ve sebzeleri annenin ve bebeğin sağlığı için oldukça zengin vitamin ve minerallere sahiptir.

Bulaşıcı hastalıkların kendini gösterdiği kış aylarında, anne adaylarının özen göstermesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz…

KIŞ MEVSİMİNDE HAMİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

Sağlıklı ve rahat bir hamilelik süreci geçirmek için anne adayları hem kendileri hem de karnındaki bebeği için sağlığına iki kat daha dikkat etmelidir. İşte kış mevsiminde hamilelerin dikkat etmesi gereken noktalar… İnsan sağlığı vücuda giren besinlere, hava şartlarına, psikolojik durumuna ve alışkanlıklara bağlıdır. Mevsimlerle beslenme arasında önemli bağlantı vardır. Kış sebze ve meyveleri hamileler için gerekli vitamin ve mineraller içermektedir. Dengeli beslenilirse lifli gıdalar sayesinde hızlı kilo alımını da engelleyecektir. 

Kış mevsimi balık çeşitleri açısından oldukça zengindir. Bebeğin beyin gelişimi için haftada 2-3 kez taze balık yemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmek için bazı gıdaların tüketimine ekstra dikkat etmek gereklidir. Bu anlamda balık yemek kemik ve diş gelişimi için D vitamini ihtiyacını karşılayacaktır.  Kalsiyum bebeğin 2. Ayından itibaren oluşan kemik ve diş sağlığı için önemlidir ve hamilelikte iki kat daha fazla kalsiyum almak gerekir. Anneden bebeğe sürekli kalsiyum geçer ve özellikle anne sağlığı için kalsiyum ihtiyacı karşılanmalıdır. Yoğurt, süt, kefir, peynir ve brokoli gibi besinlerde kalsiyum bol miktarda bulunur.  Et, yumurta ve kuru baklagiller protein ve demir içerir. Bebekte beyin gelişimi, diş ve kan yapımını sağlar. Demir eksikliğinde bebekte gelişim bozukluğu, erken doğum ve ölü doğum yapma riskleri doğar. Hamilelerde demir eksikliği halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı olarak belirti gösterir. Bu sebeple hamileler yiyeceklerden her türlü vitamin ve mineralleri alsalar da kalsiyum ve demir ilaçlarını mutlaka kullanmalıdırlar.  C vitamininden zengin sebze ve meyveler barsaktaki demir emilimini hızlandırır.  Demir ilaçlarını kullanırken süt ürünleriyle beraber almamak gerekir. Kış mevsiminde vücudu hastalıklara karşı kuvvetlendirmek, direnci arttırmak ve bebeğin sağlıklı bir büyüme sürdürebilmesi için kaliteli bir uyku ve sağlıklı beslenme çok önemlidir. Sabah kahvaltılarında portakal ve mandalina tüketimi, geceleri de muzlu süt içmek anne adayları için sağlıklı tercihler olacaktır. Fazla kilo alımının önüne geçmek için vitamin ve mineral bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir.  Kalabalık ve havasız ortamlarda enfeksiyon kapma ihtimaliniz artacağı için hamilelerin uzun geçirmemesi tavsiye edilir. Kış mevsiminde soğuk havayla birlikte tembelleşen bedeni meditasyon, yoga ve ya pilates yaparak harekete geçirin. Hem fiziksel hem zihinsel rahatlama sağlan bu tip sporlar hamilelere oldukça faydalıdır.

kış aylarında hamilelik ibrahim saraçoğlu hamilelikte yenmemesi gerekenler kış doğum çantası yaz hamileliği mi kış hamileliği mi