Kış Mevsiminde Beslenmeyi İhmal Etmeyin

TAKİP ET

Kışın soğuk günlerinde kapalı ortamlarda aşırı vakit geçirilmesi, havanın erken kararması ve bunların neticesinde hareketsiz yaşam tarzı bağışıklık sistemimizi zayıf düşürmektedir.

Kışın soğuk günlerinde kapalı ortamlarda aşırı vakit geçirilmesi, havanın erken kararması ve bunların neticesinde hareketsiz yaşam tarzı bağışıklık sistemimizi zayıf düşürmektedir. Kış mevsiminde özellikle mevsimsel rahatsızlıklardan korunmak için beslenmeye dikkat edilerek bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi sağlıklı yaşam için önemlidir.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Özlem Tay, kış mevsiminin yol açtığı rahatsızlıklardan korunmanın yolları hakkında vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

Kış mevsiminde en fazla tüketilmesi gereken besin, şüphesiz omega3 yağ asidi bakımından zengin olan balık. Kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmak için haftada en az iki defa balık tüketmekte fayda var.

Kış mevsiminde en fazla vitamin kaybı güneşli günlerin azlığından dolayı D vitamininde yaşanmaktadır. Bu yüzden kışın soğuk havalarda dahi güneş görüldüğü zaman mutlaka yürüyüş yapılmalıdır. Soğuk havalarda vücutta ısı kaybı olur. bu da vücudun ısı dengesini bozar. Isı kaybının önüne geçebilmek için düzenli ve yeterli su içilmesi çok önemlidir.

Kış mevsiminde vücut en fazla C vitaminine ihtiyaç duyar. Çay ve kahve tüketiminin önemli ölçüde azaltılarak C vitamini açısından zengin olan nae-limon, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı vb. içeceklerin içilmesi gerekir.

Yağlı kuruyemişlerin leblebi ile beraber tüketilmesi, kalorisi yüksek hamur tatlıları ile araya mesafe konularak haftada iki defa süt tatlılarına yönelinmesi, doğal antibiyotik olan sarımsak ve soğanın sofralardan eksik edilmemesi güçlü bir bağışıklık sistemi için ihmal edilmemelidir. Ayrıca vitamin ve mineral açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerde bol tüketilmelidir.

kış mevsimi bağışıklık sistemi d vitamini balık