Kış Kapıya Dayandı! İşte Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Dokuz Besin

TAKİP ET

Kış mevsiminin soğuk günleri kapıya dayanmışken bizlerde, çocuklarımızı kış hastalıklarından nasıl koruyabileceğimize dair kara kara düşünmeye başladık. Bugünlerde internetin başına oturmuş çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri araştırıp duruyoruz. Çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarından koruyacak 9 besin ve faydaları haberimizin detayında...

Kış mevsiminin soğuk günleri kapıya dayanmışken bizlerde, çocuklarımızı kış hastalıklarından nasıl koruyabileceğimize dair kara kara düşünmeye başladık. Bugünlerde internetin başına oturmuş çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri araştırıp duruyoruz. Çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarından koruyacak 9 besin ve faydaları haberimizin detayında...

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımız, normalden daha fazla kalabalık ortamlarda vakit geçirmeye başladı. Bu da bakteri ve virüslerin yayılması için en yugun ortamı oluşturuyor. Bu tür kalabalık ortamlarda bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar çok kolay bir şekilde rahatsızlanabiliyor. Çocukların bağışıklık sistemini zayıflatan ana etkenler ise yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği ile uykusuzluktur. Aileler, Sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde çocuklarının bağışıklık sistemini güçlü tutarak onları hastalıklara karşı korumalıdır. Bunun yolu ise dengeli beslenmekten ve uyku düzeninden geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, çocuklarda bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 9 doğal besin hakkında bilgi vererek uyarılar ve tavsiyeler yaptı.

Somon Balığı

İçeriğinde bol miktarda omega 3 yağ asidi barındırır. Çocuklarda beyin gelişimine önemli katkı sağladığı gibi enfeksiyonlara karşıda koruyucu etkisi vardır. Ayrıca omega 3, çocuklarda bağışıklık sistemini çok kuvvetlendirmektedir. Aileler, balık sevmeyen çocuklarına bu kadar faydalı bir besini yedirmek için elinden geleni yapmalıdır.

Kivi

Hepimizin bildiği gibi kivi, C vitamini açısından çok zengin bir besindir. Vücut savunma sisteminde görevli olan antioksidanları içeriğinde barındırır. Bu antioksidanlar sayesinde vücut, mikroplara karşı daha iyi savaşıyor. C vitaminide vücuttaki demir mineral emilimini artırmaktadır. Çocuğunda demir eksikliği olan aileler, kivinin üzerine pekmez sürerek çocuklarına yedirirlerse pekmezin içeriğinde bulunan demir mineralinin emilimi artacak ve bağışıklık sistemini daha da güçlü hale getirecektir.

Ev Yoğurdu

Her bakteri vücut için zararlı değildir. Bir de bağışıklık sistemini güçlendiren dost bakteriler vardır. Ev yoğurdu bu dost bakterileri içeriğinde bol miktarda barındırmaktadır. Bu yüzden çocuklara günde bir kase ev yoğurdu yedirmek çok önemlidir. Çocuğunuz, yoğurt yemekte direniyorsa içerisine meyve katarak cazip hale getirebilirsiniz.

Sarımsak

Antibakteriyel özelliği ile vücut direncini kuvvetlendirir. Yemeklerde bol sarımsak tüketilmesi hastalık riskini en asgari seviyeye indirmektedir. Ayrıca sarımsağın kavrulmadan yemeğin suyuna direk katılması anioksidanlardan daha fazla fayda sağlamak adına önemlidir.

Yulaf

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren beta glukan ve çinko, yulafın içeriğinde bol miktarda bulunur. Yulaf, içeriğindeki zengin lif ile de oldukça faydalı bir besindir. Yulafın süt ile karıştırıldıktan sonra içeriğinde E vitamini barındıran badem ve 1 porsiyon muz ilave edilerek blender ile iyice karıştırılıp çocuklara kahvaltıda içirilmesi bağışıklık sistemini oldukça kuvvetlendirecektir. Ayrıca kahvaltı yapan çocukların kış hastalıklarına yakalanma riski çok azdır.  

Brokoli

Antioksidan deposu olan brokolinin içeriğinde C, A ve E vitaminleri bol miktarda bulunur. Ancak bağışıklık sistemini kuvvetlendiren brokoli, çocuklar tarafından fazla sevilmemektedir. Bu yüzden çorbaya katılarak fark ettirilmeden yedirilmesi daha uygundur.

Mercimek

Mercimeğin içeriğindeki bir takım polifenoller, güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar etkisi ile vücudu hastalıklara karşı korur. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde haftada en az iki defa tüketilmelidir. Bitkisel protein olan mercimek, çocukların büyüme ve gelişmesinde oldukça etkendir.

Yumurta

Vücut için anne sütünden sonra en doğal besin kaynağı yumurtadır. Çocuklar açısından vazgeçilmesi imkansız bir besindir. A, D, E ve B12 vitaminleri açısından zengin olan yumurta, demir mineralinide içeriğinde bol miktarda barındırır. Yumurtanın, çocukların zeka gelişiminde önemli etkisi vardır. Çocuklar, günde bir yumurta mutlaka tüketmelidir.

Kuruyemiş

Kuruyemişler, E vitamini, omega 3 yağ asitlerini ve çinkoyu içeriğinde bol miktarda barındırır. Çocuklar, kuruyemiş mutlaka tüketmelidir. Nacin ve Riboflavin, stresin vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır. Nacin ve Riboflavin ise bademin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.  

kış mevsimi kış hastalıkları çocuklar bağışıklık sistemi bakteri virüs