Kış Geliyor! Salgınlardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

TAKİP ET

Havaların serinlediği bugünlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğuna değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı F. Hüban Gönülol, bu konu ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Havaların serinlediği bugünlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğuna değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı F. Hüban Gönülol, bu konu ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Sonbahara özgü hastalıkların belirtilerinin ortaya çıktığını belirten Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı F. Hüban Gönülol, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi birçok rahatsızlığın bu aylarda artış gösterdiğini belirtti. Vücudu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin aylarca sürecek savaşının da  yazın bitimiyle başladığını belirten Gönülol, "Havaların serinlemeye başladığı bugünlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek içinde dengeli beslenmek gerekiyor. Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını vücudun ihtiyaç duyduğu kadar dengeli almak enfeksiyonlardan korunmada büyük yarar sağlıyor." dedi.

Bağışıklık Sistemi Hangi Besin Grupları İle Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmede vitamin ve minerallerin önemine değinen Gönülol, "Son yıllardaki araştırmalar ile antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri) bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hücre zararı, doku hasarına neden olan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırdığı ortaya çıktı. Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini, çok güçlü bir antioksidan olarak vücudun savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu artırarak enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmekle birlikte günlük 3-4 adet kuru kayısı, haftalık 1-2 kez yumurta, içeriğinde barındırdığı kaliteli proteinler nedeniyle süt ürünleri ve süt düzenli tüketilmelidir." şeklinde konuştu.

C Vitamininin Doğal Yollardan Alınabileceği Besin Maddeleri

En önemli antioksidanlardan birininde C vitamini olduğunu belirten Gönülol, "C vitamini virüsleri engellediği gibi vücuttan zararlı maddeleri atar, vücudu bakteri toksinlerinden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler ise içeriğinde C vitaminini bol barındırmaktadır." dedi.

E Vitamini Ne Kadar Tüketilmeli?

E vitamininin güçlü bir antioksidan olduğunu belirten Gönülol, "Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler E vitamini açısından zengindir. E vitamini de güçlü bir antioksidan olarak bağışıklık sisteminde görev alır. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kuru baklagiller yemek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamini yeteri kadar tüketilebilir." dedi. 

Soğuk Havalarda Yağ Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidinin bağışıklık sistemini etkilediğini söyleyen Gönülol, "Günlük tüketilen yağ miktarının aşırı olduğu durumlarda bağışıklık sistemi baskılanmaktadır. Bu yüzden kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağlı besinleri tüketmekten kaçınarak günlük tüketilen yağ miktarı kısıtlanmalıdır. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ise antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sisteminde pozitif etki yapar. Bu yüzden haftada 2 veya 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmeli, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 
 

Probiyotikler: Bağışıklık sisteminin uyarılması, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunması, immünoglobilinlerin (savunma sisteminde görevli) yapımının artırılmasına, immünoenflamatuar rahatsızlıkları önlemektedir. Probiyotik içeren besinlerin (yoğurt v.b.) düzenli şekilde tüketilmesi vücuda faydalıdır." şeklinde konuştu.

Besinler Haricinde Vitamin Tabletlerine İhtiyaç Var mı?

Vitamin - mineral tabletlerinin doktor tavsiyesi haricinde kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Gönülol, "Çünkü bazı vitaminler vücutta depolanmaktadır. Aşırı kullanılması halinde karaciğerde fazla depolama olacağından vücuda toksik etki yapabilir. Ayrıca vitaminlerin aşırı alınması böbrek taşları gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda faydası daha fazladır. Ayrıca doğal besinlerden sadece vitamin değil, aynı zamanda posa, karbonhidrat, vitamin gibi çeşitli besin grupları da  vücuda girmektedir. Doktora danışmadan sürekli vitamin almak yanlış davranıştır." dedi.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Günlük tüketilen karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli tüketilmesinin önemine değinen Gönülol, "Kızartmalar, kaymak, pasta, börek gibi hamur işleri, cips, krema, sakatat, salam, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi kısıtlanmalı, ızgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri daha fazla tercih edilmelidir. Çay ve kahve yerine ise C Vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması için 2-2.5 litre su içilmelidir. Haftada en az 3 gün düzenli egzersiz yapılmalı, her öğünde salata ve sebze yemeye dikkat etmelidir. İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini barındıran turunçgiller, yeşilbiber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler düzenli tüketilmelidir. Haftada 2-3 kez düzenli olarak balık yenmelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdalar düzenli tüketilmelidir. Haftada 2 kez mercimek, barbunya, nohut gibi kuru baklagiller yenilmelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

kış salgın hastalık bağışıklık sistemi vitamin yağ