Kırım Kongo Kabusunda Sona mı Gelindi?

TAKİP ET

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İftihar Köksal, son yıllarda bu vakalarla ilgili önemli azalmalar yaşandığını söyledi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İftihar Köksal, son yıllarda bu vakalarla ilgili önemli azalmalar yaşandığını söyledi. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarında özellikle Karadeniz Bölgesinde belirgin düşüş olduğu açıklandı. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında sadece birkaç vaka yaşandığını ve beklemedikleri bir düşüş yaşadıklarını kaydetti. Vaka sayısında Karadeniz Bölgesi haricinde de önemli düşüşler olduğunu belirten Prof. Dr. Köksal, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili vakalarda hiç beklenmeyen düşüş yaşandı. Bu sevindirici bir durum. KKKA ile ilgili ilk vakalar, 2002 yılında görülmeye başlasa da yoğun olarak ilk kez 2004 yılında görüldü. Bu yıldan sonrada vakalar artarak devam etti. 2015 yılına kadar her sene birçok vaka görülüyordu. Özellikle Kelkit Bölgesinden Trabzon'a gönderilen hastaları izliyorduk. Türkiye genelinde ilk kez geçen yıl belirgin bir azalma yaşanmaya başladı." dedi. 

KKKA Vakalarıyla Artık Karşılaşmayabiliriz

KKKA hastalığı ile ilgili vakaların neredeyse dibe vurduğunu söyleyen Köksal, "KKKA vakaları, bu yıl neredeyse dibe vurdu. Birkaç vaka haricinde vaka görülmedi. Tokat, Çorum gibi bölgelerimizde de görülen vaka sayısında geçen yıllara göre önemli azalmalar olmuş. KKKA vakaları ile artık karşılaşmayabiliriz." şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Köksal, KKKA vakalarının belirgin şekilde düşmesinin gerekçesi ile ilgili şunları söyledi: 

"KKKA hastalığını semptomatik geçirenler olduğu gibi asemptomatik geçirenlerde oldu. Bölgede antikor taşıyan yeterli sayı oldu.  Bunun tespiti için analiz gerekiyor. KKKA virüsü taşıyan kenelerin neslinde azalma olduğu için yeni kene enfeksiyonları görülmedi. Bir bakıma virüs, yeni bir giriş olmadığı takdirde bölgedeki epidemiyolojik döngüsünü tamamladı. Virüs, genetik farklılıklar gösterebildiği için bizdeki, İran'daki veya Balkanlar'daki virüs farklı olabiliyor. Bu yüzden KKKA ülkemizde artık önemli bir rahatsızlık olmaktan ve toplumun önemli bir kesimini etkilemekten çıkabilir."

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Karadeniz Bölgesi vaka sayısı