Kına Birçok Sağlık Sorununun Şifasıymış

TAKİP ET

Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ''Kına, özellikle ağrı olmak üzere birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılıyor.'' ifadesine yer verdi.

Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ''Kına, özellikle ağrı olmak üzere birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılıyor.'' ifadesine yer verdi.
 
Prof. Dr. Okan Bölükbaşı kına hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Kına, sağlık alanında tedavi amaçlı kullanıldığı zaman verem ilerlemesini durdurduğu, antiviral, antimikrobik, antifungal (Mantarlara karşı), protein glikasyonunu önlediği, yaraları iyileştirdiği, antipiretik (Ateş düşürücü), analjezik (Ağrı kesici), antiinflamatuvar (Yangı-iltihap önleyici) özelliklerine sahip olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Mollusc, tyripanasoma gibi hastalıklarla mücadelede faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Kına, aynı zamanda kanser, parazit, şeker hastalığını önlemektedir. Karaciğeri koruduğu içinde sarılık tedavisinde kullanılmıştır."
 
Kınanın bağışıklık sistemini olumlu yönde düzenlediği bilinmektedir. Günümüzde Ayurvedik tıp ve Unani tıp (Hindistan'da halen kullanılan eski yunan tıbbının bir formu) kına gargaralarını, bademcik iltihabı, farenjit, diyare, dizanteri, ülser, bağırsak kurdu ve ateş gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanmaktadır.
 
İç Kanamaya Yol Açabilir
 
Sağlığa birçok faydası olan kına ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlarda vardır. Sık görülmeyen bir kan rahatsızlığı olan favizm (Bakla yenmesi ile şiddetli iç kanama gelişmesi), ülkemizde yaygın görülmektedir. Böyle bir rahatsızlığı olduğu halde daha tanı konmamış bir çocuğun eline kına sürüldüğü takdirde az miktarda da olsa iç kanama olabilir.
 
 Kına, halk hekimliğinde de uyuz, saç kepeği, saç dökülmesi, sarılık, mantar hastalıkları, dalak büyümesi, kanser, amipli dizanteri gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
 
Kınadan elde edilen ve tedavi amaçlı olarak kullanılan kına yağı, eklem iltihabı ve romatizmadan kaynaklanan ağrıların tedavisinde oldukça etkilidir.
 
Yanık yüzeyler üzerinde serinletici etkiye sahip olan kına, bu özelliği ile yüksek ateşin tedavisinde ve yanık bakımında da kullanılmaktadır.
 
Nöropatik Ağrıların Tedavisinde Etkilidir
 
Doksanlı yılların sonunda yapılan bilimsel araştırmalar kınanın, nöropatik ağrıların tedavisinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Normal ağrı kesicilerin şifa olmadığı nöropatik ağrılar, geniş bir grup hastalığı kapsamaktadır. Trigeminal nevraljiden diyabetik nöropatiye, kanser ağrılarından fibromiyaljiye kadar birçok ağrılı hastalık nöropatik olarak değerlendirilir. 
 
Nöropatik ağrıya yol açan sinir sıkışması ve boyun fıtığı hastalarının kına sürdükleri uzun zamandan beri gözlemleniyor. Bazı Ortadoğu ülkelerinde ise ellere kına sürülmesi doktorlar tarafından sinir sıkışması sendromu olarak değerlendirilmektedir. 
 
Kına, yanma, elektrik çarpması, batma, iğnelenme gibi nöropatik ağrıları etkili şekilde azaltmaktadır. Halk arasında da bu tür ağrılarda deriye kına sürülmesinin bilimsel bir temeli olduğu ispatlanmıştır. 
 
Kınanın içeriğinde yer alan ağrı kesici maddeler ayrıntılı olarak tanımlanarak Birleşik Devletler patent dairesi tarafından da tescil edilmiştir.

kına ağrı kesici sağlık nöropatik ağrı