Kene, Kelkit'te Kendini Gösterdi

TAKİP ET

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına neden olan keneler, havaların ısınmasıyla beraber hareketlenmeye başladı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına neden olan keneler, havaların ısınmasıyla beraber hareketlenmeye başladı. 

Bu yılın ilk kene vakası Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde görüldü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Kene vakası, geçen sene Nisan ayında ortaya çıkmasına rağmen bu yıl havaların serin gitmesinin de etkisiyle ilk kene vakası, Mayıs ayının sonuna doğru görüldü. 
Havaların ısınmasıyla beraber insanlar, kırsal alanda ve dış ortamlarda vakit geçirmeye devam edecekler. Bu durumda da Kırım Kongo Ateşli Kanamalı Hastalığı riski artacaktır. Bizde tedbirleri en üst seviyeye çıkarıyoruz. Türkiye'nin her yeri Kırım Kongo Ateşli Kanamalı Hastalığı için risk taşımaktadır. Keneler, hareket eden canlılar olduğu için ülkemizin dört bir yanına yayıldılar. Amasya, Çorum ve Tokat yöreleri hastalığın endemik olduğu yerlerdir. Vakaların en az görüldüğü yer ise Ankara'dır. Trabzon'da da az görülmesine rağmen bölge hastanesi olmamız münasebetiyle vakalar bize geliyor. Bu sene vaka sayısı geçen yıllara göre az." ifadelerine yer verdi. 

EN AZ VAKA SAYISI GEÇEN SENE

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında vaka sayısının en az görüldüğü yılın geçen yıl olduğunu belirten Köksal, "Tüm Türkiye'de vaka sayılarında geçen yıl önemli bir azalma oldu. Vaka sayısının azalmasında alınan korunma önlemleri ve halkın bilinçlendirilmesi kadar virüsün, hızını da tamamlamış olmasının etkisi var. Vaka sayısının daha da azalacağını düşünüyoruz. Bu sene havalar çok soğuk gittiği için vatandaşlarda dış ortamlara fazla çıkmadığından dolayı kene ile temas fazla olmadı. Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinden gelen ilk vakamızı tedavi ettikten sonra taburcu ettik." şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR, DİKKATLİ OLMALI

Bölge halkının, Kırım Kongo Ateşli Kanamalı hastalığına karşı bilinçlendiğini kaydeden Köksal, "Virüs, 12-13 senedir bölgemizde hastalık yapsa da her vaka bu hastalığı belirtili geçirmiyor. Hastalıkla ilgili yaptığımız çalışmalarda belirtisiz geçiren vakaların olduğunu da tespit ettik. Bu hastalığı geçiren insanların bağışıklık sisteminde meydana gelen antikorlar uzun süre kalıcılık gösterdiğinden dolayı tekrar bulaşma olmuyor. Bunları, biz de yeni öğreniyoruz. Bu husus, bölgede görülen vaka sayısını önemli ölçüde azaltıyor. Bu yöre turist potansiyeli olan bir yöre olduğu için gelen turistleri bilinçlendirmek gerekiyor. Özellikle Kelkit yöresine yapılan seyahatlere çok dikkat etmek lazım. Kene vücutta ne kadar az kalırsa hastalık yapma riski o kadar az olduğu için dış ortamlardan gelindikten sonra kene kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

kene kelkit Kırım Kongo Ateşli Kanamalı Hastalığı